Tips en Trucs 2018

Avidemux

Iedereen bewerkt wel eens een video. Het gaat dan over de video waarin uw oma haar speciale geheime recept klaarmaakt of de video die je voor het werk op Youtube wilt plaatsen. Daar heb je op Linux een fantastische video editor voor, namelijk Avidemux.

De makers van Avidemux beschrijven hun programma als volgt: Avidemux is een vrije video editor, ontworpen om eenvoudig te knippen, te filteren en naar een ander formaat om te zetten. Avidemux ondersteunt veel bestandsformaten, waaronder AVI, DVD compatibele MPEG bestanden, MP4 en ASF met diverse codecs. Je kunt taken automatiseren door gebruik te maken van projecten, wachtrijen (job queue) en krachtige scripts.

Maar vooral, Avidemux is eenvoudig voor beginners.

Avidemux installeren

Je kunt Avidemux op twee verschillende manieren installeren.

De klassieke manier via de PackMan softwarebron

Deze methode is vooral handig en eenvoudig als je de PackMan softwarebron al gebruikt om de in openSUSE Leap 15 ontbrekende multimedia onderdelen aan te vullen (zie Leap 15.0). Het installeren van de PackMan multimedia onderdelen is niet zo eenvoudig, maar heeft als voordeel dat uw systeem dan elk multimediaprogramma ondersteunt.

Verder installeer je als volgt Avidemux via de PackMan softwarebron:

Via een appImage

Een recente trend in de Linux wereld is het aanbieden van software in één pakket waarin alle nodige onderdelen zitten. Hoewel ik geen voorstander ben van dit systeem, heeft dit als grote voordeel dat je de appImage van een programmma maar moet downloaden, uitvoerbaar maken en klaar. Maar er zijn ook nadelen aan, appImages worden meestal maar getest op enkele populaire systemen, nemen meer ruimte in op de harde schijf (elk programma levert zijn eigen onderdelen) en je bent afhankelijk van de appImage maker voor het bijwerken ervan.

Volgens de makers bevat de appImage alles wat je nodig hebt, dit heb ik echter niet kunnen testen, mijn systeem bevatte reeds voordien de noodzakelijke multimedia onderdelen.

Basisbewerkingen

Werken met Avidemux is zo eenvoudig dat je geen handleiding nodig hebt. Een beginner kan al vlug als een professional met het programma werken.

Een geselecteerd videofragment kan je knippen, kopiëren en plakken. Om de juiste positie in een video te vinden, gebruik ik de de pijltoetsen op mijn toetsenbord om vooruit of achteruit te spoelen. In de werkbalk onderaan het venster staan twee knoppen (A en B). De A knop gebruik je om het begin van een selectie te markeren, de B knop om het einde ervan te markeren. Met de sneltoetsen Ctrl + x knip je, met Ctrl + c kopieer je en met Ctrl + v plak je het geselecteerde videofragment. Uiteraard lukt dit ook via het menu Edit.

Avidemux

In het rechterpaneel configureer je in welk Video en Audio formaat de bewerkte video moet worden opgeslagen.

Via het menu Video kan je met de opdracht Filters de video verder bewerken. Zo voeg je een logo toe door dubbel te klikken op de Filter Add logo.

Filters

M.a.w. video's bewerken met Avidemux is eenvoudig, zo eenvoudig dat je waarschijnlijk niet op zoek gaat naar handleidingen en tutorials.

Gebruiksvriendelijk

Als je een paar keer met Avidemux hebt gewerkt, kom je al vlug tot de constatatie dat Avidemux de eenvoudigste video editor op de wereld is. De pluspunten van Avidemux op een rijtje:

Voor verbetering vatbaar:

Al bij al is Avidemux een eenvoudig te bedienen en goede video editor die elke beginnende videoliefhebber moet proberen.