Tips en Trucs 2024

FreeTube - op privacy gebaseerde YouTube-app

YouTube is een website voor het delen van video's, opgericht in februari 2005 en gekocht door Google in november 2006. Via de webservice kunnen miljarden mensen zelfgemaakte video's vinden, bekijken en delen. Het heeft een grote verscheidenheid aan video's van gebruikers en bedrijfsmedia. Het biedt eveneens een forum voor mensen om te communiceren met anderen over de hele wereld en fungeert als een distributieplatform.

Een veelgehoorde klacht over YouTube is dat je een webbrowser moet gebruiken om het materiaal te bekijken en dat je kijkgeschiedenis wordt bijgehouden. Gelukkig hebben enkele funky ontwikkelaars applicaties gemaakt waarmee je de web-only barrière van YouTube kunt omzeilen.

FreeTube is een YouTube-client die is ontworpen met privacy in het achterhoofd. Al je gebruikersgegevens worden lokaal opgeslagen en nooit verzonden of gepubliceerd op het internet.

FreeTube mogelijkheden

FreeTube installeren

FreeTube is cross-platform software. Het project levert binaries voor Linux, macOS en Windows.

Het FreeTube project biedt officiële deb-pakketten voor Debian/Ubuntu. Daarnaast is er een AppImage en een snap. Over het algemeen geven we de voorkeur aan installatie via een deb-pakket. Het deb-formaat zorgt voor een naadloze integratie met de pakketbeheersystemen van besturingssystemen die van Debian zijn afgeleid en biedt een gestandaardiseerde manier om software te installeren, bij te werken en te verwijderen.

Download het juiste .deb-pakket vanaf de FreeTube download webpagina. In ons geval is dat het .deb (x64) pakket (het project levert ook pakketten voor ARM64 en ARMv7 architecturen). Vervolgens installeren we het pakket met dpkg.

Start een terminal (Programmastarter > Systeem > Konsole (Terminal)). Om software te kunnen installeren, moet je root-rechten hebben (zie Root-rechten).

dany@pindabook:~$ sudo dpkg -i Downloads/freetube_0.20.0_amd64.deb 
[sudo] wachtwoord voor root: 
Voorheen niet geselecteerd pakket freetube wordt geselecteerd.
(Database wordt ingelezen ... 178773 bestanden en mappen momenteel geïnstalleerd.)
Uitpakken van .../freetube_0.20.0_amd64.deb wordt voorbereid...
Bezig met uitpakken van freetube (0.20.0) ...
Instellen van freetube (0.20.0) ...
update-alternatives is /usr/bin/update-alternatives
update-alternatives: /opt/FreeTube/freetube wordt gebruikt om in de automatische modus in /usr/bin/freetube (freetube) te voorzien
Bezig met afhandelen van triggers voor hicolor-icon-theme (0.17-2) ...
Bezig met afhandelen van triggers voor desktop-file-utils (0.26-1) ...
Bezig met afhandelen van triggers voor mailcap (3.70+nmu1) ...

FreeTube gebruiken

Start FreeTube via de Programmastarter > Internet > FreeTube (A private YouTube client).

De interface van FreeTube is ontworpen om de interface van YouTube na te bootsen en dit maakt het makkelijker voor gebruikers om over te stappen.

Een paar voorbeelden:

Zoeken naar een video kan eenvoudig door bovenaan in het zoekvak enkele zoektermen in te geven en Enter te drukken.

FreeTube zoeken

Met behulp van de Search Filters knop (trechter) naast het zoekvak kan je extra eigenschappen opgeven voor weer te geven zoekresultaten. Eén van mijn favoriete filters is This Year waardoor je enkel video's ziet die minder dan één jaar oud zijn, m.a.w. recente video's.

FreeTube Filter

Klik op een video om deze af te spelen. Het eerste wat opvalt is dat je geen reclame krijgt. Ook dit scherm lijkt als twee druppels water op de YouTube afspeel webpagina waardoor je snel doorhebt hoe alles werkt.

FreeTube Play

Juist zoals op de YouTube internet pagina kan je met de rode SUBSRIBE knop het kanaal van de video volgen. De kanalen waarop je geabonneerd bent, verschijnen onderaan in het linker deelvenster. Klik daar op een kanaal om een overzicht van het kanaal te krijgen.

FreeTube Subscription

Om een overzcht te krijgen van alle video's op alle kanalen, waarop je geabonneerd bent, klik je bovenaan in het linker deelvenster op de knop Subscriptions.

Om FreeTube in te stellen, klik je in het linker deelvenster op de knop Settings. De instelmogelijkheden zijn ingedeeld in verschillende secties. Om de mogelijkheden te achterhalen, overloop je ze gewoon eens. Voor gebruikers die video's en/of audio willen downloaden, zullen de instelling in de sectie Download Settings willen aanpassen van Open in web browser naar Download in app, waardoor je de kans krijgt de bestanden op te slaan.

FreeTube Settings

En tot slot deze video:

FreeTube verwijderen