Tips en Trucs 2024

Eenvoudig reservekopieën maken

Het hebben van een solide back-upstrategie voor gegevens is noodzakelijk om jouw gegevens veilig te houden. Opslagmedia gaat niet eeuwig mee. Ook door hardwarestoringen kan je gegevens verliezen. Hoewel Linux minder risico loopt op vervelende dingen zoals ransomware-aanvallen dan andere besturingssystemen, biedt het geen bescherming tegen zaken als natuurrampen.

Eén van de belangrijkste softwaretoepassingen, maar vaak verwaarloosd, is het back-upprogramma. Degelijke Linux-back-upsoftware beschermt je tegen het per ongeluk verwijderen van bestanden en/of tegen opslagmedia die niet langer wil werken. Back-upsoftware beschermt verschillende bestandstypen, waaronder documenten, databases, foto's, muziek en video's. Back-upsoftware biedt een geautomatiseerde oplossing voor het maken, beheren en herstellen van back-ups.

Back In Time is software waarmee je een back-up kunt maken van bestanden en mappen. Op de achtergrond wordt rsync gebruikt. Rsync is een robuust en betrouwbaar hulpprogramma dat snelle overdrachten van bestanden biedt. Back In Time maakt gebruik van rsync met --hard-links. Hoewel elke momentopname elk bestand lijkt te bevatten, zijn alleen gewijzigde bestanden kopieën, terwijl ongewijzigde bestanden een hard-link (snelkoppeling) gebruiken. Hiermee wordt dubbele inhoud van bestandsopslag voorkomen.

Back In Time biedt een aantrekkelijke Qt-gebaseerde grafische omgeving, maar er is ook een terminalopdracht (backintime), dus we hebben het beste van twee werelden.

Voor encryptie moet je de back-ups opslaan op een LUKS-gecodeerd volume. Helaas ondersteunt Back In Time geen cloudopslag. Dit komt omdat het rsync gebruikt als backend voor bestandsoverdracht, waarvoor een lokaal bestandssysteem of een ssh-verbinding nodig is. Je kunt dus wel back-ups opslaan op externe hosts met ssh.

Back In Time ondersteunt ook geen compressie back-ups. Als je compressie en integriteitscontrole nodig hebt, moet je een bestandssysteem gebruiken dat compressie ondersteunt, zoals btrfs, ZFS of een programma gebruiken om transparant bestandsystemen te comprimeren.

Back In Time

Back In Time installeren en gebruiken

Back In Time is beschikbaar in de standaard softwarebronnen van Debian Bookworm en installeer je als volgt:

Bij de eerste start, krijg je de volgende vraag:
Back In Time Restore
Daar we nog geen vroeger gebruikte configuraties bezitten, antwoorden we .

Daarna verschijnt het venster Instellingen waarmee je een back-up profiel kunt aanmaken.

Back In Time Planning

Back In Time is eenvoudig te gebruiken. Je hoeft alleen maar te selecteren welke mappen je wilt back-uppen, waar je de back-ups wilt opslaan en de back-upfrequentie instellen. De interface is overzichtelijk. Je stelt de locatie van de back-ups (reservekopies) in op het tabblad General en definieert de bestanden en mappen die je wilt back-uppen op het tabblad Include.

De Planning is standaard uitgeschakeld. Op het tabblad General kan je eenvoudig de back-up plannen. De optie Aangepaste uren is handig. Voer je bijvoorbeeld 8, 12, 18, 23 in en back-ups worden alleen op deze uren gemaakt. De beschikbare opties maken zeer flexibele planningen mogelijk.

Als er geen wijzigingen zijn ten opzichte van de vorige back-up, wordt er geen back-up gemaakt.

Mocht je in het tabblad Include mappen of bestanden toevoegen die een snelkoppeling (symbolische link) zijn, krijg je de vraag of je de snelkoppeling of de eigenlijke bestanden of mappen in de back-up wilt opnemen.

Back In Time Links

Standaard sluit de software bepaalde patronen, bestanden of mappen van de back-up uit en beveelt extra vermeldingen aan.

Back In Time Exclude

Je kunt zelf bepalen welke back-ups je wilt houden en verwijderen. Dit gebeurt dan automatisch.

Back In Time Autoremove

Nog meer opties:

Back In Time Options

En voor specialisten:

Back In Time Expert options

Klik op de knop om het back-up profiel aan te maken.

Je kunt naast geplande back-ups, zelf back-ups aanmaken met de eerste werkbalkknop (Reservekopie maken). Na het voltooien van een back-up kan je met de derde laatste werkbalkknop (Laatste logboek bekijken) zien welke bewerkingen Back In Time heeft uitgevoerd en of dit goed is verlopen..

Back In Time Logboek

Je zult daarbij ondervinden dat verwijderde bestanden of mappen niet uit de reservekopie worden verwijderd.

Om de werking van een Back In Time en reservekopies in het algemeen te leren kennen, moet je ook controleren of het gewenste resultaat is bekomen. M.a.w. een back-up terugzetten. Wacht niet tot je het echt nodig hebt. Een back-up zet je terug door deze in de linkerkolom te selecteren en via het menu Restore de opdracht Herstellen naar... uit te voeren. We kiezen voor de opdracht Herstellen naar... omdat je dan zelf kunt kiezen in welke map de herstelde bestanden en mappen terecht komen. Ideaal om de teruggezette bestanden en mappen te vergelijken met de originele items.

Back In Time Herstellen naar... Back In Time Herstellen logboek

In het Help-menu worden verschillende help opdrachten aangeboden, waaronder Hulp voor de terminal opdracht en Configuratiebestand-hulp voor de terminalconfiguratie. De Engelstalige handleiding voor de grafische Qt omgeving en een gedetailleerde FAQ kan je vinden op internet.

Back In Time verwijderen