Tips en Trucs 2023

Ping en route analyzer Pingnoo

Pingnoo is een open-source cross-platform toepassing voor het analyseren en meten van reactietijden (round trip time) (latency) tussen twee hosts. Het biedt een grafische weergave voor traceroute- en ping-uitvoer.

Pingnoo

Pingnoo installeren

Pingnoo wordt onder andere verdeeld via de website pingnoo.com. En voor openSUSE Leap 15.4 in een AppImage pakket. De installatie van het Pingnoo AppImage gaat als volgt:

Om Pingnoo te starten, klik je op het AppImage bestand. Bij de start, moet je in een Waarschuwingsvenster bevestigen dat je het programma vertrouwt door op Uitvoeren te klikken.

Programma vertrouwen

Pingnoo gebruiken

Om een Ping/Route analyse uit te voeren, gebruik je bovenaan links het paneel New Target. Vul een Target in (een ip-adres of hostnaam van een computer). Selecteer of je een IPv4 of IPv6 test wilt uitvoeren. Pas indien gewenst het standaard Interval van 2.5 seconden aan. Als je niet als hacker wilt beschukdigd worden, laat je dit standaard staan, zeker geen kleine intervallen gebruiken, dit belast het netwerk namelijk te zwaar en kan als een DOS aanval geïnterpreteerd worden. Standaard gebruikt Pingnoo de Ping Excecutable Engine. Klik uiteindelijk op de Start knop om de analyse te starten.

Werking en eigenschappen

Wat doet Pingnoo? De software stuurt herhaalde ICMP (Internet Control Message Protocol) pakketten en verhoogt het time-to-live (TTL) veld. Terwijl het pakket door routers gaat (weergegeven als hops) wordt het TTL veld verlaagd, als de waarde nul bereikt dan zal de router die dat pakket verwerkt gewoonlijk antwoorden met een tijdsoverschrijding (time exceeded) bericht aan de oorspronkelijke host.

Deze informatie wordt uitgezet in grafieken om een direct visueel overzicht van een route te geven en kan worden gebruikt om netwerkproblemen op te sporen, niet alleen lokaal maar op elk punt tussen de computer van herkomst en het doel.

De software is uitbreidbaar en biedt ingebouwde ondersteuning om hostnaam en IP-adressen te verbergen, wat handig is als je de resultaten wilt delen maar tegelijkertijd gevoelige informatie wilt verbergen.

Er is ondersteuning voor IPv4 en IPv6. Je kunt het interval en de duur van de kijkvenster wijzigen. Voor dit laatste is de standaardinstelling 60 seconden, maar er zijn ook looptijden van 10 minuten, 15 minuten, 30 minuten, 45 minuten, 1 uur, 12 uur en 24 uur.

Pingnoo genereert aantrekkelijke grafieken die de geschiedenis van elke hop weergeven. De aantrekkelijke visualisatie maken het gemakkelijk om netwerkroutes te volgen en de oorzaken van storingen en slechte netwerkprestaties te vinden. Dit wordt geholpen door de tabbladondersteuning, waarmee je meerdere routes tegelijk kunt analyseren.

De modulaire architectuur van Pingnoo laat derden toe om de mogelijkheden van de software uit te breiden. De hoofdapplicatie is zeer klein en dient enkel als lader voor componenten/uitbreidingen (plugins).

Pingnoo volledig van de computer verwijderen

De Pingnoo software kan je als volgt volledig van jouw systeem verwijderen: