Tips en Trucs 2023

MyPaint

Ik vind het soms wel leuk om te tekenen, ongeacht mijn vaardigheid. Een toepassing die ik gebruik als ik probeer wat beeldmateriaal op een doek te krijgen is MyPaint, een digitale schildertoepassing die zich richt op een overzichtelijke interface, aantrekkelijke penselen en materialen en gebruiksgemak. Het gebruiksgemak is belangrijk voor kunstenaars en schetsers. Als je gaat zitten om iets te doen, wil je dat ook doen en niet uren bezig zijn met het leren van nieuwe software of het configureren van een complexe toepassing. MyPaint slaagt erin om het comfortabeler te maken om voor een leeg canvas te staan en iets moois te maken.

MyPaint installeren

MyPaint is beschikbaar in de standaard softwarebronnen van Debian Bookworm en installeer je als volgt:

MyPaint

MyPaint-interface

Het MyPaint-venster is sober. Het grootste deel van het toepassingsvenster is een leeg canvas en dat is goed, want dat is waar je schildert. Er is een werkbalk bovenaan voor het selecteren van gereedschappen, een eigenschappenpaneel rechts voor de configuratie en dat is meestal alles wat je moet weten om aan de slag te gaan.

Indien het eigenschappenpaneel niet zichtbaar is, klik je op de knop met het tandwiel pictogram rechts bovenaan in de werkbalk.

Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat het MyPaint venster geen schuifbalken heeft. Je verplaatst het canvas door de werkbalkknop met de vier pijlen (Laag herpositioneren: verplaats de huidige laag op het canvas) te activeren en het canvas te verslepen met ingedrukte muisknop.
Eigenschappen

Penselen

De sterkte van elk digitaal tekenprogramma zijn de penselen. Zonder een stel goede penselen is een verfprogramma niet meer dan pixelkunst (mozaïek) op een zeer hoge resolutie. De penseel ondersteuning van MyPaint is toevallig erg goed. In feite is het te goed voor slechts één toepassing en daarom is het geleend en geïntegreerd in de fotobewerker GIMP.

Om de penselen te zien die beschikbaar zijn in MyPaint, klik je op het penseelstreekpictogram in de rechterbenedenhoek van het venster.
Penseel

Hiermee wordt een pop-upvenster geopend met de klassieke set MyPaint-penselen. Elk van deze penselen geeft een uniek uiterlijk aan de verfstreken die je op het canvas maakt. Maar dat zijn niet alle penselen die MyPaint beschikbaar heeft. Klik op de pijl rechts van de koptekst Classic om door andere sets penselen te bladeren en probeer niet overweldigd te raken door de overdaad aan rijkdom die je zojuist hebt ontdekt.
Penselen

Probeer een paar penselen uit om te zien hoe ze aanvoelen en wat voor soort streken ze weergeven. Je kunt de grootte van de penseelpunt, de scherpte van de lijn, de vloeiendheid, de druk en vele andere eigenschappen wijzigen op het eigenschappenpaneel Vrijehand tekenen na het activeren van de werkbalkknop met het penseel pictogram (Vrijehand: teken en schilder vrij, zonder geometrische beperkingen).
Vrijehand tekenen

Maak je geen zorgen over experimenteren. Je kunt de oorspronkelijke eigenschappen van elk penseel op elk moment herstellen met de knop .

Schilderen met kleuren

Alle penselen in de wereld hebben niet veel nut zonder verf. Bij digitaal schilderen is je medium kleur gecombineerd met een compositie-effect dat wordt opgelegd door het penseel dat je gebruikt. Dezelfde blauwe kleurstrook kan verschillende tinten blauw produceren als je penseelstreken oplopen van weinig verf naar veel verf of als je over gebieden schildert die je al hebt bedekt, afhankelijk van je penseelselectie.

De "juiste" kleur kiezen kan moeilijk zijn, en bij digitaal schilderen beïnvloedt de methode die je krijgt om je keuze te maken hoe gemakkelijk het is om te kiezen. Elke kunstenaar heeft zijn eigen favoriete kleurkiezer en MyPaint heeft er veel om uit te kiezen.
Kleurenkiezers

Je kunt kiezen uit het gewone additieve kleurenwiel met aparte verzadigingsregeling, een kleurenwiel met aparte chromaregeling, kleurstalen, een HSV-vierkant, een heel leuk vloeibaar waspalet en nog veel meer.
Kleurenschijf

Bekijk ze allemaal, kies je favoriet en voeg het paneel toe aan het rechterpaneel.

Inlijsten en exporteren

Het canvas van MyPaint is eindeloos. Er zijn geen grenzen en het is een bijna oneindig lege ruimte waarop je kunt schilderen. Ik vind dit geweldig omdat het schetsen en experimenteren aanmoedigt. Het stimuleert gelukkige ongelukjes als je kleuren mengt en penseelstreken uitprobeert. Je hoeft nooit uit te gummen. Je voelt je niet gedwongen om een nieuw canvas te beginnen als je daar geen zin in hebt. Je tekent gewoon. Natuurlijk kan het resultaat behoorlijk chaotisch zijn, met krassen van inkt en klodders digitale inkt maak je een meesterwerk. Gelukkig heeft MyPaint een eenvoudige oplossing: Het kader (frame).
Frame

Een frame in MyPaint biedt dynamische grenzen zodat je delen van het MyPaint-canvas kunt exporteren. Wanneer je voor het eerst op de knop Bewerk frame: leg een frame rond het document om het een eindige vorm te geven klikt, wordt er een kader getekend rond de delen van jouw canvas waar verf op ligt. Om een nieuw kader te tekenen, klik je op het prullenbakpictogram dat op het canvas verschijnt en teken je een nieuw frame rond het deel van het canvas dat je wilt exporteren. Als het frame actief is, ga je naar het menu Bestand en selecteer je Exporteren....

Creëer

MyPaint kan je zelf leren gebruiken door het te ontdekken. Er zijn veel geweldige functies en gereedschappen die in deze tip niet werden behandeld, en hoewel die leuk zijn om te ontdekken, is het nog leuker om je eigen creativiteit te ontdekken. Als je een paar uur gaat zitten en gewoon krabbelt en schetst, weet je nooit wat je bereikt. Je kunt wel of niet eindigen met een geweldig kunstwerk, maar misschien maak je wel iets wat je echt leuk vindt. En als je een ervaren illustrator bent, dan zul je MyPaint zeker verwelkomen en kan je je kunst delen met andere gebruikers op de MyPaint Community webpagina.

MyPaint verwijderen

Dit kan je eveneens via het programma Ontdekken:

Om ook de niet meer gebruikte afhankelijke pakketten te verwijderen, start je een terminal (Konsole) en voer je de volgende opdracht uit:

dany@pindabook:~$ sudo apt autoremove
[sudo] wachtwoord voor dany: 
Pakketlijsten worden ingelezen... Klaar
Boom van vereisten wordt opgebouwd... Klaar
De statusinformatie wordt gelezen... Klaar 
De volgende pakketten zullen VERWIJDERD worden:
  linux-image-6.1.0-9-amd64 mypaint-brushes mypaint-data mypaint-data-extras python3-distutils python3-gi-cairo python3-lib2to3
  python3-numpy
0 opgewaardeerd, 0 nieuw geïnstalleerd, 8 te verwijderen en 0 niet opgewaardeerd.
Na deze bewerking zal er 451 MB schijfruimte vrijkomen.
Wilt u doorgaan? [J/n] 
(Database wordt ingelezen ... 181212 bestanden en mappen momenteel geïnstalleerd.)
linux-image-6.1.0-9-amd64 (6.1.27-1) wordt verwijderd ...
/etc/kernel/postrm.d/initramfs-tools:
update-initramfs: Deleting /boot/initrd.img-6.1.0-9-amd64
/etc/kernel/postrm.d/zz-update-grub:
Generating grub configuration file ...
Found background image: /usr/share/images/desktop-base/desktop-grub.png
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.1.0-11-amd64
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.1.0-11-amd64
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.1.0-10-amd64
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.1.0-10-amd64
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/sda2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done
mypaint-brushes (2.0.2+ds1-1) wordt verwijderd ...
mypaint-data (2.0.1-9) wordt verwijderd ...
mypaint-data-extras (2.0.1-9) wordt verwijderd ...
python3-distutils (3.11.2-3) wordt verwijderd ...
python3-gi-cairo (3.42.2-3+b1) wordt verwijderd ...
python3-lib2to3 (3.11.2-3) wordt verwijderd ...
python3-numpy (1:1.24.2-1) wordt verwijderd ...
Bezig met afhandelen van triggers voor man-db (2.11.2-2) ...
Bezig met afhandelen van triggers voor hicolor-icon-theme (0.17-2) ...

MyPaint gebruikt werkmappen en een configuratiemap, die je op twee verschillende manieren kunt verwijderen.

Via een terminal

Nu we toch een terminalvenster hebben kan je de werkmappen en configuratiemap van MyPaint verwijderen met de volgende twee opdrachten:

dany@pindabook:~$ rm -r .config/mypaint
dany@pindabook:~$ rm -r .cache/mypaint
dany@pindabook:~$ rm -r .local/share/mypaint
Grafisch met de bestandsbeheerder Dolphin