Tips en Trucs 2023

KDE juweeltjes

Het KDE-ecosysteem is verbazingwekkend. Het hele ecosysteem bestaat uit KDE Plasma, KDE Framework en KDE Toepassingen. De KDE-toepassingen zijn eigen aan KDE en ze zijn ontworpen om je een volledig geïntegreerde ervaring te geven met de KDE Plasma-desktop. Voor elke taak die je op een Linux bureaublad wilt uitvoeren, heeft KDE een toepassing - nou ja, bijna dan. En het voordeel van het gebruik van een KDE-toepassing is dat het goed integreert met de onderliggende desktop zelf. Je krijgt bijvoorbeeld goed geïntegreerde meldingen van de app zelf naar de desktop, en dan ziet het er ook nog eens goed uit. Denk aan het installeren van een GTK app in KDE Plasma desktop die Qt gebruikt.

Wanneer je KDE Plasma installeert met Debian of een andere Linux distributie, worden niet alle applicaties standaard geïnstalleerd. Ik bedoel, de populaire applicaties - zoals Dolphin, KWrite of Spectacle - worden standaard geïnstalleerd. Ze zijn populair en iedereen kent ze. Maar er zijn veel verborgen juweeltjes van KDE Toepassingen die de meerderheid van de desktopgebruikers niet kent.

Akregator (Feedlezer)

Er zijn veel feedlezers in het Linux ecosysteem. Maar weet je dat KDE zelf een feedreader heeft? Het heet Akregator. Deze toepassing maakt deel uit van het volledige Kontact-hulpprogramma. Akregator is een krachtige feedlezer die RSS en Atom ondersteunt. Het heeft functies zoals geavanceerd zoeken, feed archiveren en een interne webbrowser om door de feed te bladeren in de app zelf.

Akregator

Artikulate (Artikulate Trainingsprogramma voor uitspraak)

Leer je een vreemde taal? Of wil je je uitspraak verbeteren? KDE biedt een toepassing die je kan helpen die vreemde taal te spreken waar je meester in wilt worden. Artikulate is een uitspraaktrainer met opnames van woorden door moedertaalsprekers. Je kunt je eigen uitspraak opnemen en vergelijken met die van moedertaalsprekers. En je uitspraak verbeteren. De taalpakketten (met audio) moeten rechtstreeks vanuit de app zelf worden gedownload. En dat is het.

Artikulate installeren

Nog een mooi staaltje van integratie is de manier waarop je KDE-toepassingen kunt installeren. Zo kan je Artikulate in Debian Bookworm eenvoudig installeren:

Artikulate

KDiskFree of Kdf (Schijfgebruik bekijken)

Het hulpprogramma KDiskFree of Kdf maakt een lijst van beschikbare harde schijfpartities, cd/dvd-stations en andere bestandsapparaten. En geeft relevante informatie weer zoals capaciteit, vrije ruimte, koppelpunt en meer. Afgezien van het weergeven, kun je de schijven ook mounten of unmounten en ze bekijken in een bestandsbeheerder. Dit lijkt veel op Gnome's Disks, maar met wat extra mogelijkheden.

KDiskFree installeer je zoals hierboven bij Artikulate beschreven.

KDiskFree

KGet (Downloadbeheerder)

We hebben altijd een goede internetdownloader nodig. We hebben al downloaders ingebouwd in de webbrowsers en je hebt wget in de terminal. Maar er gaat niets boven een bestandsdownloader die goed integreert met het bureaublad en meldingen. Dus, KGet is de officiële KDE Download manager die verschillende functies biedt zoals FTP, HTTP, HTTPS ondersteuning, Pauze / Hervatten met extra functies. Je kunt ook de checksum controleren met KGet voordat je downloadt om er zeker van te zijn dat het authentiek is.

KGet installeer je zoals hierboven bij Artikulate beschreven.

KGet

KolourPaint (Tekenprogramma)

We houden allemaal van een mooi en eenvoudig tekenprogramma. Het is heel nuttig voor elke soort workflow. Ik heb het niet over de zware beeldbewerkers of tekenprogramma's zoals GIMP of Krita. Maar voor dagelijks werk is een eenvoudig programma voldoende en vriendelijk voor de hardware. KDE heeft een app, KolourPaint, om precies dat te doen.

KolourPaint is een tekenprogramma voor rasterafbeeldingen waarmee je snel afbeeldingen kunt bewerken. Het beschikt over standaard tekengereedschappen zoals lijnen, rechthoeken, ovalen en veelhoeken. Het ondersteunt ook basisrotaties, monochroom, kleurkiezer, selecties, krommen en meer.

KolourPaint installeer je zoals hierboven bij Artikulate beschreven.

KolourPaint

Umbrello (UML modeller)

De Umbrello tool is een modelleerapplicatie en codegenerator voor Unified Modelling Language (UML). Het kan diagrammen maken die de UML industriestandaard ondersteunen en code genereren. Een handig hulpmiddel voor studenten en bedrijven die zich bezighouden met het plannen en ontwerpen van systemen met behulp van UML.

De functies omvatten:

Umbrello installeer je zoals hierboven bij Artikulate beschreven.

Umbrello

Yakuake (Uitvouwbare terminalemulator)

Tenzij je het weet, is een uitvouwbare (drop-down) terminal een productiviteitshack. Ik bedoel, als je eenmaal gewend bent aan een drop-down terminal, ga je nooit meer terug. Dus, een drop-down terminal is als een pop-up van de bovenkant van je bureaublad - wanneer je het nodig hebt. Je drukt op een toets en het verschijnt. Er wordt geen vraag gesteld. Je bespaart tijd door de terminal app niet te moeten zoeken en starten - zoals je vandaag doet.

Dus, Yakuake is een drop-down terminal emulator gebaseerd op KDE's eigen Konsole applicatie. Het heeft een interface met tabbladen, instelbare afmetingen, ondersteuning voor skins en extra functies die je productiviteit zeker zullen verhogen.

Yakuake installeer je zoals hierboven bij Artikulate beschreven.

Yakuake

KDiff3 (Een hulpmiddel voor het vergelijken en samenvoegen van bestanden en mappen)

We moeten altijd dingen vergelijken, toch? Je wilt bijvoorbeeld twee bestanden of twee mappen vergelijken en de verschillen op een visuele manier zien. En je helpt ze samen te voegen met verschillen. Wat als een speciale toepassing precies dat doet?

KDiff3 is een geavanceerd vergelijkingsprogramma dat deel uitmaakt van KDE. Het heeft verschillende functies die het een compleet vergelijkingsprogramma maken. Een samenvatting van de functies:

KDiff3 installeer je zoals hierboven bij Artikulate beschreven.

KDiff3

Zanshin (Beheertoepassing voor te verrichten taken)

Voel je je soms niet overbelast met informatie in je hoofd? Te veel taken om te plannen en vaak vergeet je ze. Dan is er Zanshin. Het is een hulpprogramma voor taken en planning dat je kan helpen bij je dagelijkse handelingen, waardoor je cognitieve last vermindert.

Je kunt taken verzamelen en organiseren met de intuïtieve gebruikersinterface. En dat niet alleen, je kunt taken organiseren met je persoonlijke projecten en gegevens verzamelen van externe bronnen. Is het niet netjes? Probeer het uit, als je het nog niet hebt geprobeerd.

Zanshin installeer je zoals hierboven bij Artikulate beschreven. Bij de eerste start, wordt Zanshin met een foutmelding automatisch terug afgesloten. Pas bij de tweede start kan je met Zanshin werken.

Zanshin

KFind (Bestanden/mappen zoeken)

Als je een speciaal hulpprogramma voor het zoeken van bestanden wilt, dan kun je KFind proberen. Hoewel het KDE Plasma bureaublad zelf veelzijdige KRunner en andere zoekprogramma's heeft ingebouwd in Dolphin Bestandsbeheer of in het hoofdmenu van de toepassing. Maar soms is het makkelijker om een standalone bestandszoekprogramma te hebben. Je kunt KFind gebruiken om bestanden te zoeken op naam, type, inhoud en grootte naast andere functies.

KFind

KDE toepassingen verwijderen

Dit kan je eveneens via het programma Ontdekken:

Om ook de niet meer gebruikte afhankelijke pakketten te verwijderen, start je een terminal (Konsole) en voer je de volgende opdracht uit:

dany@pindabook:~$ sudo apt autoremove
Pakketlijsten worden ingelezen... Klaar
Boom van vereisten wordt opgebouwd... Klaar
De statusinformatie wordt gelezen... Klaar 
De volgende pakketten zullen VERWIJDERD worden:
  kdiff3-doc libkf5torrent6abi3 libmms0 libqt5xmlpatterns5 umbrello-data
0 opgewaardeerd, 0 nieuw geïnstalleerd, 5 te verwijderen en 0 niet opgewaardeerd.
Na deze bewerking zal er 17,1 MB schijfruimte vrijkomen.
Wilt u doorgaan? [J/n] 
(Database wordt ingelezen ... 174270 bestanden en mappen momenteel geïnstalleerd.)
kdiff3-doc (1.10.0-1) wordt verwijderd ...
libkf5torrent6abi3:amd64 (22.12.3-1) wordt verwijderd ...
libmms0:amd64 (0.6.4-3) wordt verwijderd ...
libqt5xmlpatterns5:amd64 (5.15.8-2) wordt verwijderd ...
umbrello-data (4:22.12.3-1) wordt verwijderd ...
Bezig met afhandelen van triggers voor libc-bin (2.36-9) ...
Bezig met afhandelen van triggers voor hicolor-icon-theme (0.17-2) ...