Tips en Trucs 2023

Drummen met Hydrogen

Een groot deel van de hedendaagse muziek wordt gekenmerkt door het veeleisende werk van een drumcomputer. De term doet je misschien denken aan een drumstel met mechanische hendels en zwengels gewapend met drumstokken, maar eigenlijk verwijst het alleen maar naar een synthesizer die geprogrammeerd is om drumgeluiden af te spelen. Een goede programmeur van drummachines (vaak ook een drummer) kan een drummachine hyperrobotisch laten klinken (als dat het geluid is waar de producer voor gaat) of bijna menselijk, met nuance en swing. Drummachines kunnen fysieke apparaten zijn, zoals de beroemde Roland TR-808, TR-909, Alesis HR-16 en vele anderen, maar de laatste tijd worden ze ook als software geïmplementeerd. De uitstekende LMMS-applicatie bevat een drummachine en er is de drumkv1-plugin voor DAW's als Ardour, Qtractor en Rosegarden. Maar er is ook de speciale Hydrogen drummachine die maar één taak heeft, die hij heel goed vervult en de afgelopen 20 jaar heeft vervuld: een geweldige, volledig uitgeruste en open source drummachine zijn.

Hydrogen

Hydrogen installeren

Hydrogen is standaard aanwezig in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 15.4:

Hydrogen start je via de Programmastarter > Multimedia > Hydrogen (Drum Machine).

Hoe maak je een loop?

Een drumloop (herhalend patroon) bestaat uit individuele beats. Je kunt een loop maken door drumbeats in het patroonpaneel onderaan de Hydrogen-interface te plaatsen.

Standaard gebruikt Hydrogen de GMRockKit drumgeluiden. Dit kan je aanpassen via het menu Drumkits met de opdracht Open. Selecteer de drumkit TR808EmulationKit en klik op de knop Laden om die te gebruiken.

Je kunt extra drumkits aan Hydrogen toevoegen via het menu DrumKits met de opdracht Online import. Verder kan je op het internet diverse drumkits downloaden om deze via DrumKits > Import aan Hydrogen toe te voegen.

Hier is een screenshot van een basisloop, met een kickdrumgeluid op beats 1 en 3 en wat levendig snarewerk op beats 2, 2-en, en 4.

Hydrogen loop

Klik op de knop Start/Pause boven in het venster om het patroon te beluisteren.

Hydrogen Play

Standaard geeft het patroonpaneel van Hydrogen je vrij weinig vrijheid in een maat: er zijn vier beats, met slechts halve beats ertussen. Als je niet drumt of niet vaak met drummachines speelt, kan dat genoeg zijn om je op weg te helpen, maar een echte drummer zou zich behoorlijk vervelen als hij alleen maar op een drum kon slaan op de maat en de upbeat. Je kunt jezelf meer flexibiliteit geven door de resolutie van het paneel te verhogen.

Hydrogen resolution

Als je eenmaal 32e en 64e noten kunt gebruiken, kun je dynamische beats maken die leuk zijn om te spelen of, mogelijk, net zo onmogelijk om te spelen als dubstep.

Een song maken

Een patroon is een enkele entiteit binnen Hydrogen, en het is ontworpen om in een loop te worden gezet zolang als nodig is om het af te spelen. Als je gewoon aan het jammen bent, dan heb je misschien niet veel meer nodig dan een enkele loop, maar als je een nummer met structuur maakt, dan kun je veel verschillende patronen bouwen en ze aan elkaar rijgen als een nummer. De bovenste helft van de Hydrogen interface toont patronen. Het gemarkeerde vak vertegenwoordigt het patroon dat je momenteel aan het maken bent.

Hydrogen Pattern

Je hebt nu een entiteit genaamd Pattern 1, en die loopt eindeloos door omdat Hydrogen is ingesteld om alleen een patroon af te spelen. Om naar de songmodus over te schakelen, klik je op de knop Song boven in het venster.

Hydrogen Song

In de songmodus (Opname mode) loopt Hydrogen over zoveel patronen als je hebt gemarkeerd in de songmatrix. Je kunt een ander patroon maken door Pattern 2 te markeren en dat in de song op te nemen.

Loops als bouwstenen

Het is niet ongewoon om één loop te laten dienen als een onveranderlijke basis, met nieuwe loops die variatie toevoegen bovenop. Je wilt bijvoorbeeld een constante kickdrumbeat voor je hele nummer, maar je wilt de mogelijkheid hebben om de beats van de snare en hi-hat te veranderen en meer cowbell toe te voegen om te voldoen aan de eisen van een producer die graag meer cowbell wil. Hydrogen speelt standaard één patroon tegelijk af, maar je kunt ervoor zorgen dat het patronen als lagen behandelt, zodat je meerdere patronen over elkaar heen kunt laten spelen.

Hydrogen layers

Mixen

Als je eenmaal een leuk patroon of nummer hebt, kan het zijn dat je de levels van bepaalde geluiden moet aanpassen. Vooral hi-hatsamples kunnen sterk variëren in niveau, waarbij sommige hi-hats klinken als sleutels aan een sleutelbos en andere als een ceremoniële gong. Om het volume van elk instrument afzonderlijk aan te passen, klik je op de knop Mixer rechtsboven in het Hydrogen venster. Standaard zijn zowel het Mixer venster als het hoofdvenster geopened, maar wordt het Mixer venster verborgen onder het hoofdvenster. Desnoods klik je een tweede keer op de Mixer knop om het venster naar boven te halen. In de mixerinterface die wordt geopend, kun je de stereopositie en het niveau van elk onderdeel in je drumstel aanpassen.

Hydrogen Mixer

De audio pipeline

Als je alleen maar beats wilt maken, is Hydrogen op zichzelf alles wat je nodig hebt. Als je het echter wilt integreren met andere muziekapplicaties, moet je een pijplijn (pipeline) bouwen, wat op Linux kan worden gedaan met JACK of, als je Pipewire gebruikt, Helvum. Als je één van deze toepassingen gebruikt voor het routeren van audio, kun je Hydrogen laten meespelen met de muziek die je componeert in een digitaal audio werkstation (DAW).

Je kunt een loop of song ook exporteren als een MIDI-bestand, een Lilypond-bestand of een audio-opname. Doe dit via het menu Project.

Lawaai maken

Je hoeft geen drummer of muzikant te zijn om plezier te hebben van de Hydrogen drumcomputer. Maar als je een drummer bent, zul je Hydrogen zeker een handige en veelzijdige emulatie van hardware drummachines vinden. Hydrogen heeft slechts één bank met geluiden, maar er zijn er nog veel meer online beschikbaar. Via het menu Drumkits kun je drumkits importeren van de website van Hydrogen, en je kunt zelfs je eigen drumkits maken en deze importeren uit lokale bestanden. Er komt geen einde aan het plezier dat je kunt beleven met Hydrogen, dus installeer het en begin met lawaai te maken.

Voorbeelden

Om een indruk te geven van wat Hydrogen kan, worden er voorbeelden en tutorial bestanden meegeleverd. Deze kan je openen via het menu Project met de opdracht Open voorbeeld.

Ten slotte nog een video met een tutorial:

Hydrogen volledig van de computer verwijderen.