Tips en Trucs 2023

CudaText - cross-platform teksteditor

CudaText is een opensource GUI tekst- en broncode-editor. Het is een vervanging voor het stopgezette SynWrite. CudaText is ontwikkeld met Lazarus, een geïntegreerde ontwikkelomgeving voor snelle applicatieontwikkeling.

CudaText

CudaText installeren

CudaText download je via de GitHub pagina van de ontwikkelaar: https://cudatext.github.io/index.html

CudaText is geschreven in Object Pascal en gebruikt de QT 5 grafische omgeving. M.a.w. CudaText werkt enkel als de QT 5 Pascal bibliotheek geïnstalleerd is.

Pascal QT5 bibliotheek installeren

LibQT5Pas is standaard aanwezig in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 15.4:

Start CudaText door in de bestandsbeheerder (Dolphin) de uitgepakte map met de CudaText software te openen en op het bestand cudatext te klikken. Daar de CudaText rechstreeks van het internet komt, krijg je de vraag of je de software wilt uitvoeren. Klik op de knop Uitvoeren.

CudaText testen

Om handige uitbreidingen (pluins) te gebruiken, heeft CudaText de Python engine nodig. Deze is standaard in openSUSE Leap 15.4 geïnstalleerd, maar werd niet door CudaText gevonden. Om de locatie zelf aan CudaText toe te voegen, start je in het menu Plugins de opdracht Python engine was not found; find it.... Pas de stardaardlocatie /usr/lib aan naar /usr/lib64 en klik op de knop OK. Na een tijdje verschijnt een venster met de gevonden Python library. Klik op de gevonden Python library. Het volgende venster verschijnt:

CudaText Python library

Sluit dit venster en herstart CudaText om de standaard uitbreidingen te activeren.

CudaText in de Programmastarter opnemen

Als je CudaText in de Programmastarter wilt opnemen, gaat dit als volgt:

Je kunt CudaText nu starten vanuit de Programmastarter.

CudaText gebruiken

Wat biedt het CudaText? Deze teksteditor is in de eerste plaats een code-editor. Zo is er een Code tree viewer, een Snippet Panel, een Project beheermodule, samen met een veelzijdige weergavemodus voor binaire bestanden. De software biedt syntax highlighting voor een groot aantal talen. Er zijn gesplitste weergaven, en nog veel meer, waaronder een werkbalk (die standaard is uitgeschakeld).

Het venster is verdeeld in verschillende deelvensters. Er is een modusschakelaar in het linker deelvenster (die de codeweergave, projectboom, knipsels en tabbladen inschakelt). Het menu (naast Help) biedt extra vensterindelingen. Het zijvenster en het onderste deelvenster kunnen zwevend zijn (als afzonderlijk venster).

Het belangrijkste bewerkingsgebied wordt weergegeven in het grote rechter deelvenster. De gebruikersinterface is voorzien van tabbladen, met een bestand voor elk tabblad.

Er is ook een ingebouwde Python-console die het onderste deel van het venster in beslag neemt.

Andere kenmerken zijn:

CudaText is geschreven in Object Pascal op de Lazarus IDE, waardoor weinig middelen nodig zijn en native builds beschikbaar zijn voor FreeBSD, Linux, macOS en Windows.

De instellingen worden opgeslagen in JSON-bestanden, waaronder een bestand voor de standaardinstellingen en een ander voor door de gebruiker gewijzigde instellingen, die de waarden uit het bestand met standaardinstellingen overschrijven.

Uitbreidingen

CudaText heeft een plugin systeem vergelijkbaar met Sublime Text of Atom. Het is gebaseerd op Python (versie 3.5 of nieuwer).

Er zijn ongeveer 600 plugins beschikbaar met de Addons Manager van het programma, die het heel gemakkelijk maakt om ze te installeren. Het geavanceerde plugin systeem is waarschijnlijk de grootste troef van deze code editor.

Het is heel eenvoudig om plugins bij te werken naar de nieuwste versies.

CudaText Plugins

De reeks pluins is indrukwekkend. Ze omvatten zaken als snippets, LSP-protocolondersteuning, een projectmanager, een sessiemanager, spellingscontrole, kleurkiezer, formatteerders voor HTML/CSS/JS/XML en meer.

Samenvatting

CudaText is zowel snel als licht. Het heeft standaard veel ingebouwde functies, en een uitgebreide reeks Python-plugins voegt daar nog heel wat aan toe.

Zonder plugins start het programma op mijn oude laptop op in ongeveer 0,2 seconden. Met geïnstalleerde plugins wordt dit snelle opstarten alleen maar iets groter. De prestaties zijn zeer goed, zowel bij grote bestanden als bij bestanden met lange regels. CudaText verslaat de overgrote meerderheid van editors in veel prestatietests.

Linux heeft zeker geen tekort aan hoogwaardige code-editors. Maar CudaText verdient zeker overweging in deze zeer drukke markt.

CudaText volledig van de computer verwijderen