Tips en Trucs 2023

Audio bewerken met Audacity

Audacity is het gereedschap van de open source software wereld voor het opnemen, bewerken en nog veel meer doen met geluid.

De Audacity geluidseditor is één van die open source toepassingen die een niche vulden waarvan schijnbaar niemand zich het bestaan realiseerde. Oorspronkelijk ontwikkeld aan de Carnegie Mellon University in een tijd waarin veel mensen nog dachten dat computers alleen voor kantoor- en schoolwerk waren en je speciale DSP-randapparatuur nodig had voor serieus multimediawerk. Audacity erkende dat de gemiddelde computergebruiker af en toe audio moest bewerken. Het Audacity team heeft in de twee decennia daarna consequent een open source applicatie geleverd voor het opnemen en opschonen van geluid.

Audacity installeren

Audacity 2.2.2 is standaard aanwezig in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 15.4:

Audacity start je via de Programmastarter > Multimedia > Audacity (Geluidsbewerker).

De door openSUSE Leap 15.4 aangeboden versie is echter verouderd, maar werkt nog prima. Een recentere versie (3.2.4) in AppImage vorm kan je downloaden van de Audacity download webpagina.
Audacity

Audiobronnen

De audiobronnen die je in Audacity kunt gebruiken, hangt af van jouw configuratie. Audacity herkent echter veel systemen, waaronder standaard ALSA, Pulse en indien nodig het rechtsreeks aanspreken van de hardware.

Om de invoergevoeligheid te regelen, open je best de Systeeminstellingen bij het onderdeel Audio. Klik in Audacity op Click for Monitoring en regel in de Systeeminstellingen het volume van het apparaat (bijv. Internal Microphone).

Audacity input

Neem wat geluid op met de rode knop (of druk de R-toets) en stop de opname met de zwarte stop knop of spatie-toets.

Audacity opname

Zo klinkt de opname:

Deze opname werd gemaakt met de ingebouwde microfoon die zeer veel ruis opneemt. Met Audacity geen probleem. Selecteer (slepen met de muis) wat ruis en start in het menu Effects de opdracht Noise Reduction. Klik op de knop Get Noise Profile. Selecteer nu de volledige opname (Ctrl+a) en start opnieuw in het menu Effects de opdracht Noise Reduction. Met de knop Preview beluister je het resultaat, met OK pas je het toe.

Audacity Noise Reduction

Zo klikt het resultaat:

Om de overhangen bij een selectie zo weinig mogelijk te horen, gebruik je na het selecteren in het menu Select de opdracht At Zero Crossings. Onderstaande afbeelding toont duidelijk wat hiermee bereikt wordt:

Audacity Zero crossing

Om in een opname iets in te voegen, moet je eerst plaats maken. Dit kan door een stuk te selecteren (of met een enkele positie) en in het menu Edit > Clip Boundaries de opdracht Split uit te voeren. Nu kan je met de Time Shift Tool (F5) de verschillende stukjes opnames verschuiven.

Audacity Time Shift

Audacity volledig van de computer verwijderen.