Tips en Trucs 2022

QR codes genereren met Zint

Een QR code is een eenvoudige manier om informatie zonder veel moeite te verspreiden. Veel smartphone gebruikers kunnen QR codes scannen, ongeacht het besturingssysteem.

Als leerkracht kan je studenten extra materiaal aanleveren via QR codes, restaurants kunnen menukaarten via QR codes aanbieden. Ook op wandelingen zie je op planten en bomen soms QR codes waarmee je extra informatie over de plant kunt opvragen. QR codes vervangen dus grote panelen met informatie, daarenboven wordt de informatie digitaal aangeboden en dus eenvoudig aan te passen.

Zint is een excellent open source programma waarmee je allerhande codes kunt genereren. Zint ondersteunt meer dan 50 soorten barcodes, inclusief QR codes (ISO 18004). Zint maakt ze aan, waarna je ze eenvoudig kunt kopiëren en plakken in tekstdocumenten, blogs, wiki's en andere digitale media. Iedereen kan deze QR codes met hun smartphone scannen waardoor ze doorgestuurd worden naar de informatie.

Zint is beschikbaar op Linux, macOS, Windows en online.

Zint installeren

Zint is niet aanwezig in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 15.3, maar wel in de Graphics softwarebron. Deze voeg je als volgt toe aan het software beheer van openSUSE:

Zint kan je nu installeren zoals gewoonlijk:

Zint start je via de Programmastarter > Toepassingen > Grafisch > Zint Barcode Studio (Zint Barcode Studio).

QR codes aanmaken met Zint

Na het starten van Zint, verschijnt een venster met een barcode. Kies in de keuzelijst Symbology voor QR Code (ISO 18004). Typ daarna in het tekstvak Data to Encode de tekst die je in de QR code wilt plaatsen, in het voorbeeld een koppeling naar de webpagina van deze tip.

Zint

Met knoppen onderaan kan je de aangemaakte QR code in een standaard pixelformaat (BMP) en vectorformaat (SVG) kopiëren om het in een ander programma te plakken. Of je bewaard de QR code in een bestand met de Save knop. Standaard wordt daarvoor het PNG formaat gebruikt.

Om de opties van de aangemaakte QR code aan te passen, gebruik je de tabbladen QR Code en Appearance. Maar dit is voer voor specialisten. De handleiding staat online en is goed, maar bevat wel reclameblokken.

Naast een klassieke grafische versie bestaat Zint ook als opdracht voor de terminal en online.

Zint volledig van de computer verwijderen