Tips en Trucs 2022

PDF formulieren digitaal invullen

PDF (Portable Document Format) is het meest aangewezen en gebruikte documentenformaat om documenten te delen, zelfs onderling op verschillende besturingssystemen. Alle belangrijke webbrowsers hebben een ingebouwde PDF lezer, waardoor je zowat op elk apparaat PDF documenten met behulp van de webbrowser kunt lezen. In schril contrast staat dat PDF documenten zich niet zo eenvoudig laten aanpassen.

Veronderstel dat je een PDF document moet ondertekenen. De officiƫle Adobe Acrobat Reader kan dit, maar heeft niet langer Linux ondersteuning. Veel open-bron PDF lezers bieden beperkte aanpasmogelijkheden (zoals aantekeningen).

Xournal++ is een grafisch programma om notities en schetsen te maken. Xournal++ is vooral een handig programma op te gebruiken met een touchscreen. Daarnaast heeft Xournal++ excellente PDF aanpasmogelijkheden en een mogelijkheid om de aangepaste documenten terug als PDF document te exporteren.

Xournal++ installeren

Xournal++ is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

Xournal start je via de Programmastarter > Toepassingen > Grafisch > Xournal++ (Take handwritten notes).

Een PDF document ondertekenen

Je kunt met Xournal++ een PDF document ondertekenen door met het Pen gereedschap de handtekening te tekenen. Je kunt de handtekening ook aanmaken met een ander programma zoals Inkscape of inscannen en de bekomen afbeelding dan met Xournal++ aan het PDF document toevoegen.

Start met het openen van een PDF document in Xournal++ (File > Open).

Ondertekenen met de Pen

Daarvoor klik je in de werkbalk op de Pen knop. Teken met de muis (of nog beter met een pen op een touchscreen) de handtekening.

Xournal Pen Tekst

Ook getypte tekst kan je eenvoudig toevoegen door de Text knop te activeren. Klik daarna op de plaats waar de tekst in het PDF document moet komen en typ de gewenste tekst (datum in het voorbeeld hieronder).

Xournal Text

Selecteren, positioneren en aanpassen

Om een toegevoegde aanpassing te verplaatsen of de grootte aan te passen, activeer je het gereedschap Select Object. Klik op de datum of de getekende handtekening om deze te selecteren. Je kunt de selectie nu verplaatsen door deze met de muis te verslepen en de grootte aanpassen door de grepen (vierkantjes aan de rand) te verslepen.

Xournal Select

Tekst kan je aanpassen door de Text werkbalkknop te activeren en op het vroeger reeds aangemaakte tekstobject te klikken.

Afbeelding invoegen

Heb je een afbeelding van een jouw handtekening, dan kan je deze met Xournal++ in het PDF document importeren. Xournal++ accepteert alle gangbare afbeeldingsformaten zoals jpeg, png (aan te maken met GIMP of gescand) en svg (aan te maken met Inkscape).

Om een afbeelding in Xournal++ te importeren, klik je in de werkbalk op de Image knop. Klik op de plaats waar je de handtekening-afbeelding wilt plaatsen en open de afbeelding in de bestandskiezer. Daarna kan je indien nodig zoals hierboven beschreven de afbeelding positioneren en de grootte ervan aanpassen.

Xournal Image

Een aangepast PDF document opslaan

Als het aangepaste PDF document klaar is, kan je het opslaan in het Xournal++ eigen xoop-formaat waardoor je het later nog verder kunt aanpassen. Maar uiteindelijk zul je het aangepaste PDF document via de menuopdracht File > Export as PDF terug exporteren naar een PDF document.

Xournal Export as PDF

Xournal++ volledig verwijderen