Tips en Trucs 2022

Persoonlijk budgetbeheer met Terminal Finances

Veel budgetbeheer software is moeilijk te gebruiken en vergt enige economie kennis. In Terminal Finances daarentegen geef je eenvoudig je inkomsten en uitgaven in en krijg je met één klik op een knop een overzicht van jouw financiële toestand. Terminal Finances is een gratis en open source toepassing en is beschikbaar voor Linux en Windows.

Terminal Finances installeren

Terminal Finances wordt verdeeld via de Github website van de auteur. En voor Linux in een AppImage pakket. De installatie van het Terminal Finances AppImage gaat als volgt:

Om Terminal Finances te starten, klik je op het AppImage bestand. Bij de start, moet je in een Waarschuwingsvenster bevestigen dat je het programma vertrouwt door op Uitvoeren te klikken.

Programma vertrouwen

Terminal Finances instellen

Terminal Finances is geschreven door de Braziliaan Marcos Oliveira en start standaard in het Portugees. Via het menu Idiomas kan je English als taal kiezen. Om Terminal Finances in het Engels te gebruiken, moet je het programma herstarten. M.a.w. klik op de knop Yes bij het verschijnen van het dialoogvenster Açāo. Wacht nog even om Terminal Finances terug op te starten.

Terminal Finances gebruikt niet alleen Portugees als standaard taal, maar ook de Braziliaanse munt. Om dit aan te passen naar EUR volgt je de volgende stappen:

Nu kan je Terminal Finances opnieuw herstarten.

Terminal Finances gebruiken

Terminal Finances is zeer intuïtief, zoals de volgende schermafbeeldingen illustreren. Het beginscherm bevat koppelingen en enkele sneltoetsen.
Terminal Finances

Om credit- (inkomsten) of debetrekeningen (uitgaven) in te voegen of posten te bewerken of te verwijderen, klik je op het tabblad Insert Credit and/or Debit, Edit, and Delete Entries. Inkomsten geef je in via het onderdeel Add Credit, uitgaven via het onderdeel Add Debit. Om een post aan te passen of te verwijderen, klik je dubbel op een item in de lijst met inkomsten en uitgaven.
Terminal Finances postenbeheer

Om rapporten te genereren, een rapport per e-mail te verzenden, af te drukken of op te slaan als PDF, gebruik je het tabblad Launch Reports and Consult Balances. Stel met de keuzelijsten bovenaan in van welke maand, rekening en jaar je een rapport wilt maken. Maak het rapport aan door op de knop Generate Report te klikken.
Terminal Finances rapport

Om naar specifieke items te zoeken, gebruik je het tabblad Search by Description, Values, and Accounts.
Terminal Finances zoeken

Terminal Finance biedt via het menu Themes een donkere en lichte omgeving aan.
Terminal Finance theme

Reservekopie maken en terugzetten

Via het menu Tools met de opdracht Export Database kan je de database met alle financiële gegevens ergens als reservekopie opslaan. Terminal Finances bevat echter geen functie om deze database terug te importeren. Dit kan echter eenvoudig door de geëxporteerde database te kopiëren naar de map terminalfinances in de verborgen map .config in de Home map. In deze map moet het databasebestand de naam terminalfinances.db hebben.

Dit databasebestand is een SQlite 3 database en kan dus met elke SQlite 3 databasebeheerder geopend en beheerd worden.

Terminal Finances volledig van de computer verwijderen

De Terminal Finances software kan je als volgt volledig van jouw systeem verwijderen: