Tips en Trucs 2022

GNOME Ondertiteling

Na meer dan twee jaar stilte heeft Pedro Castro in september 2021 versie 1.7 van de gratis en open-source GNOME Ondertitelingsbewerker uitgebracht. Hoewel dit speciaal geschreven is voor de GNOME bureaublad omgeving, werkt het zonder problemen op andere bureaublad omgevingen zoals KDE. Sedertdien verschijnen terug regelmatig updates waaronder versie 1.7.2 en 1.8.

Als je nog nooit van GNOME Ondertiteling hebt gehoord, dan kan ik je vertellen dat het een krachtige ondertitelbewerker voor de Linux-desktop is, die de meeste gangbare tekstgebaseerde ondertitelformaten ondersteunt en functies biedt als ondertitelvertaling, synchronisatie van tijden en frames, en ingebouwde videovoorvertoning.

GNOME Ondertiteling installeren

Gnome Ondertiteling 1.7 is standaard aanwezig in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 15.3:

GNOME Ondertiteling start je via de Programmastarter > Multimedia > Gnome Ondertiteling (Ondertitelingsbewerker). Via het menu Options > Settings kan je in het onderdeel General de optie Localization aanpassen naar nl.txt om in het Nederlands te werken.

GNOME Subtitles

Kenmerken van GNOME Ondertiteling

In GNOME Ondertiteling 1.7 is de GStreamer engine voor het afspelen van media herschreven om nieuwere en moderne videoformaten te ondersteunen. Daarnaast verbetert de ondersteuning voor het afspelen van audio en video door gebruikers in staat te stellen een audiobestand te openen nadat een videobestand het laatst afgespeelde frame heeft weergegeven, worden stotteringen in de videospeler verholpen, wordt een probleem opgelost met het verkleinen van de zijbalk tijdens het afspelen van video, en wordt VAAPI standaard uitgeschakeld om afspeelproblemen te voorkomen.

GNOME Ondertiteling 1.7 introduceert de mogelijkheid om de weergegeven ondertitelingsregels op een videostream onmiddellijk te verversen wanneer deze wordt gewijzigd, voegt ondersteuning toe voor de Enchant 2 spellingscontrolebibliotheek, optimaliseert de app om de status van het venster alleen op te slaan wanneer het wordt gesloten, en verbetert het dialoogvenster Talen instellen uit het menu Hulpmiddelen, dat nu informatie bevat over het installeren van extra taalpakketten.

GNOME Subtitles talen

Tijden en beelden synchroniseren

Synchroniseren

Ingebouwde video voorvertoning

Ondersteuning voor meerdere bestandsformaten

Waaronder: Adobe Encore DVD, Advanced Sub Station Alpha, AQ Title, DKS Subtitle Format, FAB Subtitler, Karaoke Lyrics LRC, Karaoke Lyrics VKT, MacSUB, MicroDVD, MPlayer, MPlayer 2, MPSub, Panimator, Phoenix Japanimation Society, Power DivX, Sofni, SubCreator 1.x, SubRip, Sub Station Alpha, SubViewer 1.0, SubViewer 2.0, ViPlay Subtitle File.

Bewerken

Gnome Ondertiteling volledig van de computer verwijderen.