Tips en Trucs 2022

SQLite Database Browser

SQLite is een open-source op zichzelf staand, lichtgewicht serverloos relationeel databasemanagementsysteem. Het is een database die zero-configured is, wat betekent dat je hem, net als andere databases, niet in jouw systeem hoeft te configureren.

SQLite is volgens mij het meest ondergewaardeerde en minst gekende databasesysteem. Toch wordt het zeer veel gebruikt door bijvoorbeeld ontwikkelaars in hun applicaties en internettoepassingen. Het is eenvoudig in het gebruik, geeft geen configuratie nodig en gebruikt één bestand om de database in op te slaan. Dit laatste zorgt dat je er eenvoudig een reservekopie van kunt maken, kunt kopiëren, enz.

SQLite Database Browser is een open-source grafisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om databasebestanden die compatibel zijn met SQLite te maken, te ontwerpen en te bewerken. De software biedt bedieningselementen en assistenten om verschillende databasefuncties af te handelen in een comfortabele grafische omgeving. Het draait op Windows, Linux, Mac, en FreeBSD.

SQLite Database Browser gebruikers zullen de meest voorkomende database bestanden tegenkomen met de bestandsextensie .db.

SQLite Database Browser mogelijkheden

Database Browser is voor gebruikers en ontwikkelaars die SQLite databases willen maken, doorzoeken en bewerken. De belangrijkste kenmerken zijn:

SQLite Database Browser installeren

SQLite Database Browser is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

SQLite Database Browser start je via de Programmastarter > Systeem > sqlitebrowser (SQLite Database browser).

SQLite Database Browser gebruiken

De vier tabbladen linksboven maken eenvoudig databasebeheer mogelijk.

In het begin zullen deze vrij leeg zijn omdat je nog geen database hebt aangemaakt of geopend.

Een database openen

Wie wat wil experimenteren, kan gebruik maken van deze voorbeelddatabase van de website sqlitetutorial.net.

Het openen van een databasebestand met SQLite Database Browser is, zoals je zou verwachten, vrij voor de hand liggend. Om een databasebestand te openen, doe je het volgende:

Bovendien kun je ook een bestand rechtstreeks naar de gebruikersinterface slepen, waarna het bestand wordt geopend.

Database structuur

Databasegegevens beheren

Activeer het tabblad Browse Data en selecteer met de keuzelijst Table de tabel met gegevens die je wilt beheren. Op de afbeelding hieronder worden de gegevens van de tabel tracks weergegeven.

In de gegevenstabel kun je aanpassen, wissen, toevoegen, enz. Eveneens handig is het sorteren van de gegevens per kolom (klik op de kolomtitels) en het filteren van gegevens met de tekstvakken in de kolommen. In het voorbeeld op de afbeelding zijn enkel de gegevens zichtbaar waarbij in de naam het woord Wild in voorkomt (filter) en wordt gesorteerd op genre (GenreId).

Database gegevens

Wie interesse heeft in SQL, kan de door SQL Database Browser gebruikte SQL opdrachten weergeven door rechts onderaan SQL Log te activeren.

SQL opdrachten uitvoeren

Activeer het tabblad Execute SQL om zelf SQL opdrachten samen te stellen en uit te voeren. Je wordt daarbij geholpen door automatisch aanvullen en de weergave van de databasestructuur door het activeren van DB Schema onderaan rechts. Klik op de blauwe afspeelknop in de werkbalk om de SQL opdracht uit te voeren.

SQL opdrachten

Tot slot

SQLite Database Browser is een krachtig hulpmiddel voor het beheren van SQLite databases. Het is gemaakt om gebruikt te worden door zowel ontwikkelaars als eindgebruikers.

SQLite Database Browser is niet gemaakt om een shell voor SQLite te zijn, en vereist ook geen kennis van SQL. In plaats daarvan is het gewoon een visueel hulpmiddel om gebruikers te helpen werken met SQLite databases.

Wie met SQLite databases werkt of zelf aan de slag wil met SQLite databases moet zeker en vast SQLite Database Browser bekijken.

Wie meer wil weten over SQLite kan voor algemene informatie terecht op Wikipedia en voor meer specifieke informatie op SQLite.org. Ook SQLite Database Browser heeft een website met extra informatie.

SQLite Database Browser volledig van de computer verwijderen.