Tips en Trucs 2022

Nieuws volgen en lezen met QuiteRSS

RSS/Atom feeds bestaat al een eeuwigheid en wordt nog steeds gebruikt om nieuwsberichten te verzamelen. Je volgt een feed (stroom aan berichten) over een bepaald onderwerp, een bepaalde redactie, enz. De feed zorgt in feite voor koppen zoals in een krant met een titel en een korte samenvatting. Feeds zorgen ervoor dat je de stroom aan nieuwsberichten kunt overzien en je er niet door overspoeld wordt.

Veel Feed readers zijn web gebaseerd waardoor je ze steeds waar je ook bent kunt raadplegen. Andere Feed readers, zoals QuiteRSS zijn programma's die op de computer draaien en dus alleen vanaf deze computer bruikbaar zijn. Deze laatste groep geniet mijn voorkeur vanwege de privacy en het feit dat ik enkel nieuwsberichten lees tussen het werken op de computer door. Je kunt het vergelijken met Webmail en mailprogramma's op de computer.

QuiteRSS installeren

QuiteRSS is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

QuiteRSS start je via de Programmastarter > Toepassingen > Internet > QuiteRSS (RSS/Atom feed reader).

QuiteRSS

QuiteRSS gebruiken

QuiteRSS is een handige open source feed reader met alle essentiële mogelijkheden die je van een RSS reader kunt verwachten. Inclusief offline lezen. Ontvangen feed berichten kan je steeds offline lezen, weliswaar zonder afbeeldingen. Manueel kan je via het snelmenu (of de sneltoets Ctrl+s) van een bericht of webpagina deze opslaan om ze later al dan niet offline te lezen.

Standaard volg je de RSS feed van QuiteRSS. De RSS feeds die je volgt staan in het linker paneel. Selecteer een RSS feed om de lijst met berichten ervan in het bovenste paneel weer te geven. Indien je geen berichten ziet, druk je F5 om te vernieuwen (berichten op het internet op te halen). Dit kan ook via het menu, die je opent met de menu knop links bovenaan (zie afbeelding).

QuiteRSS update

Klik op een bericht om dit in het onderste paneel te lezen. Klik op de blauwe titel van een bericht om het volledig artikel op de webpagina te lezen. Dit opent eveneens in het onderste paneel. Klik op de knop met het huis om terug het feed bericht weer te geven.

Een feedbron toevoegen

Met de + knop in het linker paneel kan je een nieuwe feed aanmaken. Vul de URL van de feed in (bijvoorbeeld: https://linux.pindanet.be/rss.xml). Mocht je in een browser een feed URL gekopieerd hebben, dan wordt deze automatisch ingevuld. Als de de juiste URL niet kent, is het soms voldoende om de URL van de Startpagina in te geven (bijvoorbeeld: https://linux.pindanet.be/). Echter niet alle websites ondersteunen dit.

QuiteRSS Feed toevoegen

Klik op de knop Volgende om de standaard naam van de feed aan te passen of deze in een map te plaatsen. Met de knop Afronden wordt de feed aangemaakt.

Door feeds in mappen onder te verdelen, maar ook door gebruik de maken van Categorieën (zoals Ongelezen en Met Ster) en vooral met Labels kan je feeds en hun berichten beter beheren, ordenen en sneller terugvinden.

Gebruik je al een andere Feed reader of herinstalleer je het systeem dan kan je de in QuiteRSS ingevoerde feeds Exporteren om deze later terug te Importeren. Daarvoor gebruikt QuiteRSS het standaard formaat: OPML bestanden.

Zoals bovenstaande afbeeldingen duidelijk tonen, moet je geen specialist zijn om met QuiteRSS te kunnen werken.

De mogelijkheden

M.a.w. alles wat je nodig hebt om op een overzichtelijke en eenvoudige manier op de hoogte te blijven van recent nieuws.

QuiteRSS volledig verwijderen