Tips en Trucs 2022

Plasma make-over

De KDE Plasma omgeving is de zevende hemel voor gebruikers (kunstenaars) die hun eigen omgeving willen creëren. Hoewel ik zelf geen talent heb, bewonder ik graag het werk van anderen. Vandaag bouwen we aan de hand van een video zelf onze werkomgeving om naar de donkere wereld van de Noren.

Instructie video's zijn handige hulpmiddelen om iets te leren, maar zijn voor mij te snel om live te kunnen volgen. Daarenboven zijn de video's opgenomen op een bepaald systeem (hier Arch) en op een bepaalde datum (versie). Daardoor moet je sommige zaken anders doen of aanpakken. Ik heb de video ontleed en een samenvatting geschreven in telegramstijl. Nu heb ik een openSUSE Leap 15.4 systeem met het hieronder besproken Nordic thema:

Nordic Plasma thema

De indeling van de samenvatting volgt de indeling van de video. Het spreekt voor zich dat je niet alles hoeft aan te passen. Je kunt gewoon de delen die je interessant, mooi, enz. eruit halen en gebruiken. De beschreven werkwijze toont daarenboven de mogelijkheden van Plasma en de manier hoe je ze configureert.

Opgelet: door de omvang is er deze keer geen beschrijving van hoe je alles terug verwijdert.

Voorbereiding

KDE thema

De verschillende thema's activeren

Een alternatieve achtergrond die zeer goed past bij het Nordic thema kan je vinden op https://imgur.com/SBKjnxm (zie afbeelding). Je kunt deze foto na het downloaden (...) verplaatsen naar de map Wallpapers en toevoegen zoals hierboven beschreven.

Plasma widgets installeren en instellen.

Panon afhankelijkheden

Latte Dock installeren en configureren

Vergrendel en aanmeldscherm instellen

Konsole aanpassen

De Dolhin bestandsbeheerder aanpassen

Firefox aanpassen

Aanvullende instellingen