Tips en Trucs 2022

Bestandsinhoud bekijken en aanpassen met Okteta

Niet veel Linux-editors kunnen de verwerkingskracht van Okteta evenaren wat betreft het weergeven en bewerken van binaire bestanden.

Okteta kan de ruwe gegevens weergeven in twee varianten:

Daarenboven kan Okteta de ruwe gegevens tonen in een twee-koloms weergave van waarden & karakters of een twee-rijige weergave van dezelfde waarden & karakters met de waardenrij boven de karakterrij. Bovendien gelden dezelfde bewerkingsmogelijkheden voor zowel waarden als karakters.

De efficiëntie van Okteta voor het bewerken van ruwe gegevens zijn niet te vergelijken met die van een eenvoudige editor. Okteta is bovendien uitgerust met de volgende mogelijkheden om de prestaties van het bewerken van ruwe gegevens te verbeteren:

Zodra de ruwe gegevens in Okteta zijn geladen, kunnen alle toegestane bewerkingen oneindig Ongedaan gemaakt of Opnieuw uitgevoerd worden.

Okteta installeren

Okteta is standaard aanwezig in de standaard softwarebronnen van openSUSE Leap 15.4:

Okteta start je via de Programmastarter > Hulpmiddelen > Okteta (Hexbewerker).
Okteta

Okteta gebruiken

Om de kracht en flexibiliteit van Okteta te demonstreren, laten we het willekeurige gegevens creëren/genereren.
Willekeurige data

De willekeurige gegevens die we gaan genereren hebben een grootte nodig, we geven daarvoor 1024 bytes in.
Grootte

Als je op Aanmaken klikt, verschijnen de willekeurig gegenereerde gegevens (zie eerste afbeelding).

Zoals je kunt zien, hebben we te maken met een tweekoloms weergave van waarden en tekens. De standaard waardecodering is Hexadecimaal, maar Okteta ondersteunt ook Decimaal, Octaal en Binair.

Als we overgaan op binaire waardecodering, krijgen we een weergave die lijkt op de volgende:
Waardecodering

Wat betreft de tekencodering zijn de beschikbare opties ook uitgebreid genoeg:
Tekencodering

Andere weergave-opties van Okteta die het verkennen waard zijn, zijn de weergavemodi waarmee je van een kolom- naar een rijenweergave kunt gaan en omgekeerd.
Beeldmodus

Okteta kan de ruwe gegevens ook exporteren naar verschillende formaten.
Exporteren

Okteta beschikt over een aantal uitstekende functies voor de verwerking van ruwe gegevens, zoals meerdere geopende bestanden, snelle gegevensweergave, gegevensweergaveprofielen, statistische hulpmiddelen, afdrukken en bladwijzers, om er maar een paar te noemen.

Het geeft je alle hulpmiddelen en functionaliteiten om adequaat ruwe data aan te maken, te openen of te beheren. Okteta is zelfs in staat zelf testgegevens te creëren; zoals hierboven gedemonstreerd, om zo alle mogelijkheden van het bewerken van ruwe gegevens te verkennen.

Okteta volledig van de computer verwijderen.