Tips en Trucs 2022

LibreOffice zoekopdrachten

Standaard bevat OpenSUSE Leap 15.3 en 15.4 LibreOffice 7.2. En het moet nu juist passen dat deze versie een zeer interessante nieuwe functie heeft, nml. Zoekopdrachten.

Zoekopdrachten brengt een dialoogvenster waarmee je naar LibreOffice opties, menu-items en submenu-items kunt zoeken. Gedaan met het eindeloos openen van menu's, submenu's, enz. op zoek naar wat je gedaan wilt krijgen. Zo gebruik je het.

Start in het menu Help de opdracht Zoekopdrachten of druk op de sneltoets Shift+Esc.
LibreOffice Zoekopdrachten

Wil je in Calc te weten komen hoe je documenten kunt samenvoegen, typ je in het zoekvak te term samenvoegen en je krijgt de opdracht waarmee je dit kunt verwezenlijken. Klik op een zoekresultaat om de opdracht uit te voeren.
LibreOffice Zoekopdrachten

De opdracht Zoekopdrachten is in alle LibreOffice componenten beschikbaar (Writer, Impress, Calc, Math en Base) en steeds in het menu Help.

De zoekopdracht is real-time, m.a.w. bij elke getypte letter krijg je telkens zoekresultaten die reeds voldoen aan de ingetypte zoektekst.

De Zoekopdrachten opdracht doet me denken aan gelijkaardige initiatieven bij Plasma, waarbij je in de Programmastarter gewoon kunt typen welk programma je wilt starten. Of KRunner (sneltoets Alt+F2) waarmee je eveneens snel iets kunt opstarten door op de zoekresultaten te klikken die verschijnen bij het typen van een zoektekst.