Tips en Trucs 2022

De nachtelijke hemel verkennen met KStars

Nu de dagen veel korter zijn dan de nachten, is dit het ideale moment om de nachtelijke hemel te verkennen. Fonkelende sterren zijn niet enkel te zien met Kerstmis, maar het hele jaar door. Om al dat moois te bewonderen, moet je bij een heldere nacht enkel naar boven kijken. Om beter voorbereid te zijn op wat gaat komen, kan je gebruik maken van KStars.

KStars is een gratis, open source, cross-platform astronomie programma. Het biedt een nauwkeurige grafische simulatie van de nachtelijke hemel, vanaf elke locatie op aarde, op elke tijdstip. De weergave omvat tot 100 miljoen sterren, 13.000 deep-sky objecten, alle planeten, de zon en de maan, en duizenden kometen, asteroïden, supernova's en satellieten. Voor studenten en docenten ondersteunt het programma instelbare simulatiesnelheden om verschijnselen te bekijken die zich over lange tijdschalen voordoen, de KStars Astrocalculator om conjuncties te voorspellen en veel voorkomende astronomische berekeningen.

KStars

KStars installeren

KStars is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

KStars start je via de Programmastarter > Toepassingen > Onderwijs > Wetenschappelijk > KStars (Bureaublad-planetarium). Een opstartassistent helpt je bij het instellen van KStars.

KStars opstartassistent

De richtlijnen zijn duidelijk en eenvoudig te volgen. Eerst vraagt de assistent om jouw thuislocatie; kleinere steden zijn niet selecteerbaar, maar nabijgelegen grotere agglomeraties wel.

KStars thuislocatie

Daarna krijg je de kans om extra gegevens en mogelijkheden voor KStars te downloaden.

KStars addons

Na het voltooien van de opstartassistent verschijnt de hemelmap op dit moment voor jouw locatie. Daarbij wordt de locale tijd in de linkerbovenhoek weergegeven.

KStars gebruiken

Met behulp van de linkermuisknop kan je het zicht naar links, rechts, boven en onder roteren. Zoomen doe je met het muiswieltje. Met de muis een opject aanwijzen toont de naam van het object. Rechts klikken op een object beschrijft het object met bijhorende opdrachten.

KStars object

Dit is echter maar een korte kennismaking. Om alle mogelijkheden van KStars te ontdekken, kan je de Nederlandstalige handleiding in het PDF formaat raadplegen op de documentatiesite van KDE.

KStars volledig verwijderen