Tips en Trucs 2022

De universele starter Krunner

KDE zorgt al lang voor een andere Bureaubladervaring dan andere Desktop omgevingen. Het wordt vooral geprezen voor zijn unieke mogelijkheden en aanpasbaarheid. KDE evolueerde dan ook van een Koole bureaubladomgeving naar een gepolijste en stabiele Desktop. Je kunt het zelfs op wat oudere hardware nog soepel gebruiken.

Krunner (samen met de Programmastarter) zorgen voor het opstarten van programma's en documenten.

Programma starten met Krunner

Je kunt Krunner oproepen door om het even waar op de toetscombinatie Alt+F2 te drukken. Daarna typ je de naam van een programma. Krunner zoekt terwijl je typt naar programma's en toont deze in een lijst. Klik op een zoekresultaat in de lijst om het programma te starten.
Krunner start

Rekenen met Krunner

Wil je snel iets bereken? Start dan Krunner en start een formule met =. Een paar voorbeelden:

=10+20
=sin(60)
=sqrt(135)

Krunner rekenen

Druk Shift+Return (of klik op het knopje met de twee blaadjes) om het resultaat van het oplichtende (aangewezen) resultaat in de lijst naar het klembord te kopiëren.

Datum en tijd met Krunner

Wil je weten hoe laat het is op een bepaalde locatie (land, stad)? Start dan Krunner en typ tijd gevolgd door de locatie.

Krunner tijd

Omrekenen met Krunner

Krunner kan veel voorkomende eenheden omrekenen, bijvoorbeeld van inch naar cm, valuta, enz.
Krunner omzetten

Ook de klassieke Programmastarter heeft dezelfde mogelijkheden als Krunner.
Programmastarter

Slepen en neerzetten

Slepen en neerzetten (Drag & Drop) kennen de meesten onder ons wel. Maar dit kan je op de meest onwaarschijnlijke plaatsen gebruiken.

Zo kan je een met Spectacle gemaakte schermafdruk slepen naar een map in de bestandsbeheer Dolphin waardoor je de schermafdruk direct kunt kopiëren (opslaan) naar die map. Dat je de schermafdruk kunt verslepen, wordt duidelijk als je de muiswijzer op de schermafdruk in Spectacle plaats. De muiswijzer verandert in een handje.

Filteren in Dolphin

In de bestandsbeheerder Dolphin kan je in mappen met veel items sneller items terugvinden door te filteren. Druk daarvoor op de sneltoets Ctrl+i en begin in de filterbalk onderaan te typen wat je zoekt. Terwijl je typt, worden enkel de items weergegeven die voldoen aan jouw getypte filter.

Dolphin filter

Dolphin venster splitsen

Om efficiënter te werken kan je een Dolphin venster splitsen. Dat kan met een knop in de werkbalk, maar ook met de sneltoets F3. Nogmaals F3 drukken sluit het actieve gesplitste venster.

Dolphin splitsen