Tips en Trucs 2022

Toetsaanslagen en muishandelingen weergeven (KmCaster)

KmCaster is een Java-programma voor het weergeven van toetsenbord- en muisgebeurtenissen op het scherm, handig voor demo's en schermopnames.

Met dit programma wordt elke toetsaanslag en muisklik op het scherm getoond, zodat je niet hoeft te zeggen wat je typt wanneer je een schermopname maakt of wanneer je lesgeeft.

Op dit moment werkt de applicatie alleen op X11. Om het op Wayland te laten werken is het nodig dat de JNativeKeyHook bibliotheek, die wordt gebruikt door KmCaster, ondersteuning krijgt voor Wayland. Je kunt dit hier volgen. Als je op zoek bent naar een applicatie die je toetsaanslagen op het scherm laat zien en die werkt met Wayland, kijk dan eens naar Show Me The Key.

KmCaster wordt geleverd met een gebruikersinterface die lijkt op Key-mon, dat sinds 2015 niet meer is bijgewerkt. De GUI heeft geen opties - je hoeft alleen KmCaster uit te voeren, en je kunt het gaan gebruiken om te laten zien welke toetsen van het toetsenbord en welke muisknoppen je indrukt. Er zijn echter verschillende opdrachtregelopties beschikbaar (zie verder).

Er zijn ook plannen om een configuratiebestand toe te voegen, van waaruit je het lettertype en de kleur, de plaats op het scherm, en nog veel meer kunt opgeven.

KmCaster installeren

KmCaster is geschreven in Java en heeft een recente Java Runtime omgeving (JRE) nodig. De meeste Linux distributies installeren standaard een JRE, maar niet altijd een recente versie. Gelukkig kan je in openSUSE Leap 15.4 naast de standaard JRE (nodig voor bepaalde software, waaronder LibreOffice), ook een recentere versie installeren:

KmCaster download je rechtstreeks van de GitHub webpagina van de ontwikkelaar. Klik hier om de meest recente versie te downloaden.

Je kunt KmCaster als volgt testen:

KmCaster

Om KmCaster af te sluiten, klik je erop en druk je op de sneltoets Alt+F4.

KmCaster in de Programmastarter opnemen

Als je KmCaster in de Programmastarter wilt opnemen, gaat dit als volgt:

Je kunt KmCaster nu starten vanuit de Programmastarter.

KmCaster kenmerken

De kmcaster opdracht (commando) kan je aanvullen met de volgende opties:

De volgende video toont hoe KmCaster werkt:

KmCaster volledig van de computer verwijderen

Sluit indien nodig KmCaster af.

KmCaster verwijder je van de computer in twee stappen. Start eerst de Menubewerker, selecteer in het submenu Hulpmiddelen het item KmCaster en verwijder deze door op de Delete toets te drukken. Vergeet niet via de werkbalkknop Opslaan de aanpassing te bevestigen.

Verwijder in uw bestandsbeheerder (Dolphin) in de map Downloads het bestand kmcaster.jar. Klaar.

Naast KmCaster hebben we ook een recente Java versie geïnstalleerd, deze verwijder je als volgt: