Tips en Trucs 2022

Muziek taggen met Kid3

Hoewel ik een grote fan ben van de CDDB, is het belangrijk de beperkingen ervan te erkennen. Ik heb een paar CD's die niet in de CDDB-database staan, en een paar die alleen in een vreemde taal zijn opgeslagen. Met een goed audio tagging programma kunnen we dit probleem oplossen.

Een groter probleem voor sommige verzamelingen is dat CDDB gericht is op pop/rock muziek met de typische artiest/album/lied structuur. Als je een liefhebber bent van klassieke muziek kan dit een probleem vormen omdat CDDB geen standaard manier heeft om de namen van componisten op te slaan.

Kid3 is een excellente open source audio tagging tool. Met dit hulpmiddel kan je op een efficiƫnte manier, d.w.z. met zo weinig mogelijk muisklikken en toetsaanslagen, de tags aanpassen en zorgen voor consistentie in je muziekcollectie.

Kid3 heeft een groot aantal mogelijkheden die ik hieronder heb weergegeven.

Kid3 installeren

Recente versies van Kid3 zijn niet beschikbaar in de softwarebronnen van openSUSE Leap 15.4. Maar je kan de recentste Kid3 versie wel downloaden van de software webpagina's van KDE.

Kid3 starten

Start Kid3 door in de map kid3-3.9.2-Linux te klikken op het bestand kid3-qt. Indien een dialoogvenster verschijnt met de vraag of je het uitvoeringsbestand wilt uitvoeren, klik je op de knop Uitvoeren om Kid3 te starten.
Kid3 uitvoeren

Via het menu Bestand kan je met de opdracht Map openen de map met jouw muziekcollectie openen. Alle muziekbestanden in deze map en zijn submappen zijn dan in Kid3 beschikbaar. Om tags van een muziekbestand aan te passen, selecteer je een bestand.

Muziekbestanden die tags bevatten met fouten worden rood gemarkeerd. Ook in de lijst met de muziekbestanden, als je ze al eens hebt bekeken (geselecteerd).

Kid3

Vergeet ook niet de aanpassingen op te slaan.

Zodra je de muzieklabels op orde hebt, kun je de collectie naar een netwerkschijf verplaatsen. En luister naar jouw muziekcollectie op elk apparaat.

Kid3 volledig van de computer verwijderen

De Kid3 software kan je als volgt volledig van jouw systeem verwijderen: