Tips en Trucs 2022

Digitaliseer jouw muziekverzameling

Jouw verzameling CD's staat misschien net als de mijne stof te verzamelen als je bent overgestapt op muziek streaming diensten. Hoewel ik naar mijn CD's luister, heb ik besloten om ze uit mijn schappen te verwijderen. Maar veel van de CD's hebben nog steeds speciale herinneringen. De praktische oplossing is om de CD's te rippen, ze te taggen, ze op mijn netwerkschijf op te slaan en ze allemaal op zolder in te pakken.

Je hebt software nodig om de CD's te rippen. Er zijn veel goede open source CD ripper programma's op de markt. Mijn aanbevolen programma is fre:ac. Het is cross-platform software die draait op Linux, macOS en Windows.

Deze CD ripper heeft CDDB/GnuDb titel database ondersteuning, ondersteunt een goede reeks formaten en biedt volledige Unicode ondersteuning voor tags en bestandsnamen. Het is echt gemakkelijk te gebruiken, hoewel de laatste versie een beetje instabiel is wanneer Wayland onder Linux wordt gebruikt. Dat is voor mij geen probleem omdat ik nog steeds X.Org gebruik als grafische server.

Ongeacht de CD ripper software, je wilt software die CDDB (Compact Disc Database) ondersteuning biedt. Dit is een database voor software applicaties om audio CD informatie op te zoeken via het Internet. Als je alle details van de nummers vanaf het begin moet intypen, wordt het proces ongeveer tien keer zo lang.

Fre:ac installeren

Fre:ac wordt onder andere verdeeld via de website Free Audio Converter (fre:ac). En voor Linux in een AppImage pakket. De installatie van het fre:ac AppImage gaat als volgt:

Om fre:ac te starten, klik je op het AppImage bestand. Bij de start, moet je in een Waarschuwingsvenster bevestigen dat je het programma vertrouwt door op Uitvoeren te klikken.

Programma vertrouwen

CD's automatisch rippen

Het rippen van een CD collectie is een tijdrovend proces, maar hopelijk hoef ik het nooit meer te doen. Voor je begint, hier een paar tips:

Voor elke CD duurt het rippen veel langer dan het encoderen van de tracks. Op mijn systeem duurt het hele proces ongeveer 4 tot 5 minuten.

Fre:ac in actie:

Fre:ac

Fre:ac volledig van de computer verwijderen

De fre:ac software kan je als volgt volledig van jouw systeem verwijderen: