Tips en Trucs 2022

FLB Music

FLB Music wordt aangekondigd als een 'prachtige cross-platform muziekspeler'. Het is geschreven in TypeScript en maakt gebruik van Vue.js, een JavaScript framework voor het bouwen van gebruikersinterfaces en single-page applicaties.

FLB Music

FLB Music installeren

FLB Music wordt onder andere verdeeld via de website flbmusic.xyz. En voor Linux in een AppImage pakket. De installatie van het FLB Music AppImage gaat als volgt:

Om FLB Music te starten, klik je op het AppImage bestand. Bij de start, moet je in een Waarschuwingsvenster bevestigen dat je het programma vertrouwt door op Uitvoeren te klikken.

Programma vertrouwen

Bij de eerste start, gebruik je de knop met de pijl naar rechts om door te gaan bij het Welkomstscherm. Als je met een Nederlandstalige distributie werkt, is de standaardmap voor muziek niet /home/gebruiker/Music, maar /home/gebruiker/Muziek. M.a.w. klik op de knop Add another Folder om de map Muziek uit jouw Persoonlijke map te openen en toe te voegen met de knop OK.
Muziekmap
Klik op de knop > om door te gaan. FLB Music onderzoekt jouw muziekmap en toont ondertussen enkele tips. Klik gerust op de knop > om FLB Music verder te verkennen, het onderzoeken van jpuw mueikverzameling gaat op de achtergrond verder. Klik op een knop in het onderdeel Library Stats om de reeds onderzochte muziek weer te geven.

Albums

FLB Music kenmerken

De interface is goed ontworpen en intuïtief. Mijn eerste indrukken werden versterkt door de esthetiek van de software. Maar het is belangrijk om een boek nooit te beoordelen op zijn omslag, en dat geldt ook voor software.

Afspelen

Met FLB Music kun je jouw muziek organiseren op artiesten, albums, mappen en er is ook ondersteuning voor afspeellijsten. In het rechterdeelvenster kun je de huidige afspeelvolgorde aanpassen en de songteksten van het huidige nummer tonen.

Onderste deelvenster

Bij het afspelen verschijnt onderaan een bedieningspaneel met Shuffle, Vorige, Play/Pauze, Volgende en een Herhaal-functie. Onder deze knoppen staat een positiebalk waarmee je kan door- of terugspoelen in het lied.

Rechts vind je knoppen om het lied toe te voegen aan Favorieten, afspeelijsten te maken, een Equalizer.
Equalizer

Als audiofielen haten we grafische equalizers.

Met een goede audio-installatie zou je dit soort functionaliteit nooit nodig moeten hebben. Maar ik erken dat veel mensen er wel baat bij hebben, en veel Linux-muziekspelers bevatten ze.

FLB Music biedt een 5-bands equalizer die een beetje karig is. Er zijn ook verschillende presets voor verschillende soorten muziek zoals Classical, Jazz, Pop, Rock, enz.

Onderaan staan Bass, Trebble en Volume boost knoppen.

De laatste knop in het bedieningspaneel onderaan verkleint het venster tot een minispeler. Deze toont standaard een abeelding van het album. Bij het aanwijzen met de muis verschijnen bedieningsknoppen om de speler te bedienen.
Mini speler

Rechter deelvenster

Bij het afspelen kan je met de knoppen bovenaan Info, de afspeelijst en de Lyrics weergeven.

Met behulp van de potloodknop kan je (enkel bij MP3) tags aanpassen en een albumafbeelding selecteren.
Info

Sleep songs met de sleepgrepen (drie lijnen) en verwijder songs door deze aan te wijzen en de verschenen X knop te gebruiken.
Afspeellijst

Indien de liedteksten op het internet gevonden worden, worden deze weergegeven. Activeer Auto Scroll om de lyrics automatisch te volgen bij het afspelen.

Lyrics

En verder

FLB Music volledig van de computer verwijderen

De FLB Music software kan je als volgt volledig van jouw systeem verwijderen: