Tips en Trucs 2022

Deskreen, bureaublad streamen naar een webbrowser

Wanneer mensen praten over het scherm delen, verwijzen ze meestal naar toepassingen voor het delen van bureaubladen (weergave op afstand). Goede voorbeelden van open source software zijn TigerVNC, Remmina, X2Go en Veyon. Maar deze keer kijken we naar een andere benadering met live streaming van het bureaublad of een specifieke toepassing naar een webbrowser.

Deskreen is gratis en open source software waarmee je elk apparaat met een webbrowser kunt gebruiken als secundair scherm. Dit apparaat kan een breed scala aan hardware zijn, zoals een smartphone, tablet, smart TV of een laptop. En je kunt zoveel apparaten aansluiten als nodig is.

Als je een opstelling met meerdere monitoren hebt, waardeer je al de voordelen van meerdere schermen. Deskreen biedt veel van deze voordelen zonder extra kosten.

Deskreen

Deskreen installeren

Deskreen wordt onder andere verdeeld via de website deskreen.com/lang-nl. En voor Linux in een AppImage pakket. De installatie van het Deskreen AppImage gaat als volgt:

Om Deskreen te starten, klik je op het AppImage bestand. Bij de start, moet je in een Waarschuwingsvenster bevestigen dat je het programma vertrouwt door op Uitvoeren te klikken.

Programma vertrouwen

Bij de eerste start, selecteer je met de keuzelijst Language de taal Nederlands. Met de keuzelijst Kleur Thema kan je een lichte of donkere weergave activeren. Klik op Verder > om door te starten.

Vervolgens (en bij elke start van Deskreen) krijg je een politieke boodschap om Oekraïne te steunen. Klik op de blauwe knop onderaan om door te gaan.

Firewall openen

OpenSUSE Leap 15.4 is nog één van de weinige distributies die standaard een Firewall gebruikt. Deze laat standaard geen enkel netwerkverkeer naar de buitenwereld toe. Hoewel dit veiliger is, mag je de Firewall stoppen als je in een veilig lokaal netwerk werkt. De meeste thuisnetwerken zijn goed beveiligd dankzij de Firewall op de router van je internetprovider. M.a.w. om de schermbeelden naar een browser op een ander apparaat te kunnen sturen, schakel je de Firewall tot de volgende herstart als volgt tijdelijk uit:

Deskreen gebruiken

Deskreen werkt via schermopnametechnologie om het beeldscherm live te streamen. In wezen start Deskreen een webserver waarmee andere apparaten verbinding maken. Deze client-server relatie is gebruikelijk bij Linux. Maar de implementatie ervan is opwindend.

Bij het opstarten van Deskreen verschijnt het onderstaande venster.

Deskreen

Deskreen toont een QR-code en een IP-adres waarmee je andere apparaten met een webbrowser kunt verbinden om het scherm te streamen. Na het scannen van de QR of het invoeren van het IP-adres in de adresbalk van de browser, word je gevraagd de verbinding toe te staan of te weigeren. In de browser moet er dus gewacht worden op jouw beslissing.

Toestaan

Klik op de knop Toestaan om de verbinding toe te staan. Je hebt nu de keuze om het hele scherm of een specifiek toepassingsvenster te streamen.

Keuze

Kies voor Gehele scherm zoals in deze tip of voor Applicatie Venster om één programmavenster te delen. Je kunt nu het te delen scherm of applicatievenster selecteren, klik op het te delen scherm (Entire Screen) of applicatievenster.

Selectie

En uiteindelijk klik je op Bevestigen om het delen (streamen) naar de browser op het andere apparaat te starten.

Bevestigen

Met behulp van de Instellingen knop (tandwiel) kan je een donker of licht Kleur Thema selecteren. Ook de Taal kan je hier instellen.

Met de Handleiding knop (afstudeerhoed) start je de browser met de handleiding op het internet.

De blauwe Verbonden Apparaten knop toont naar welke apparaten er gestreamd wordt en kan je het delen afbreken met de knop Verbinding verbreken.

Verbinding verbreken

Tot slot

Deskreen is fantastische open source software. Het verandert efficiënt elk apparaat met een webbrowser in een tweede scherm dat gebruik maakt van WiFi (netwerk) om het scherm te delen. Elk apparaat dat een webbrowser kan draaien, kan worden gebruikt als een tweede monitor die oude technologie nieuw leven kan inblazen.

Wat Deskreen zo bijzonder maakt, is dat hij heel gemakkelijk te gebruiken is. Het project heeft een goede handleiding opgesteld, maar je kunt aan de slag zonder deze te lezen! Altijd een teken van kwaliteit en goed ontworpen software.

De prestaties zijn zeer goed, hoewel je af en toe vertraging kunt ondervinden. Maar de implementatie is zeker klaar voor dagelijks gebruik, ook al zijn er enkele beperkingen. De software past automatisch de videokwaliteit aan om de prestaties te verbeteren.

Het gebruik van een tweede scherm biedt aanzienlijke verbeteringen van de productiviteit op vele gebieden. En deze oplossing betekent dat je geen software hoeft te installeren op het secundaire apparaat, wat echte veelzijdigheid biedt.

De mogelijkheid om slechts één toepassingsvenster te delen en zoveel mogelijk apparaten tegelijk aan te sluiten zijn twee van de grootste pluspunten van de software.

De software heeft vrij lage systeemvereisten. Als je het apparaat als tweede scherm wilt gebruiken, kan je een Virtual Display Adapter kopen, een klein apparaat of stuurprogramma waardoor jouw computer denkt dat er een extern beeldscherm is aangesloten.

Deskreen volledig van de computer verwijderen

De Deskreen software kan je als volgt volledig van jouw systeem verwijderen: