Tips en Trucs 2022

Chatten via e-mail met DeltaChat

Delta Chat is nog een andere internet berichten-app (messaging), maar het doet dingen op een manier die veel meer vrijheid-vriendelijk is.

Nu Facebook eindelijk heeft veranderd hoe WhatsApp werkt zodat ze kunnen profiteren van de gebruikers, kiezen veel mensen ervoor om over te stappen op andere internet messaging apps zoals Telegram of Signal. Maar al deze apps vereisen je telefoonnummer om een account aan te maken. Dit kan een schending van je privacy zijn omdat je telefoonnummer in verband kan worden gebracht met je echte identiteit.

Een nieuwe app genaamd Delta Chat probeert dat probleem op te lossen. Het is een van de nieuwste messenger services die begin 2019 van start gaat en wordt beheerd door Merlinux limited in Freiburg, Duitsland.

Wat is Delta Chat

Delta Chat is een gratis open-source gedecentraliseerde messenger die werkt op Windows, Linux, macOS, iOS en Android, dus vrijwel elk platform wordt gedekt. Het is een unieke berichten-app die functioneert als elke tekstberichtendienst, maar is gebouwd met een e-mail back-end, waardoor verbeterde gebruikersprivacy en -beveiliging mogelijk is met end-to-end encryptie via Autocrypt.

Wat Delta onderscheidt van alle andere messenger providers, is dat het geen eigen server heeft en ook geen mobiel nummer nodig heeft om je aan te melden. Delta Chat doet iets fundamenteel anders. Het maakt gebruik van het meest massale en diverse open messaging systeem ooit - het bestaande e-mail server netwerk. Met andere woorden, Delta Chat werkt met elke e-mail server die de open standaard IMAP protocollen ondersteunt.

Nadat het eerste bericht is verzonden, zal alle communicatie daarna automatisch end-to-end versleuteld zijn, aangezien de benodigde sleutels vooraf moeten worden uitgewisseld. In vergelijking met andere Messengers ondersteunt de app ook end-to-end-encryptie in groepschats, maar jouw e-mailadres is zichtbaar voor iedereen in deze chat.

Een probleem met messenger apps is de compatibiliteit. Als de persoon die je een bericht wilt sturen niet dezelfde app heeft als jij, kun je hem geen bericht sturen. Delta Chat lost dat probleem op, omdat het is gebouwd op de bestaande methode van het gebruik van e-mailadressen en servers. Dat betekent dat je met iedereen kunt chatten als je hun e-mail adres weet, zonder dat ze de software hoeven te installeren. Alles wat je nodig hebt is een standaard e-mail account.

Delta Chat installeren

Delta Chat wordt onder andere verdeeld via de website delta.chat/nl. En voor Linux in een AppImage pakket. De installatie van het Delta Chat AppImage gaat als volgt:

Om Delta Chat te starten, klik je op het AppImage bestand. Bij de start, moet je in een Waarschuwingsvenster bevestigen dat je het programma vertrouwt door op Uitvoeren te klikken.

Programma vertrouwen

De kans is groot dat je een tweede waarchuwing krijgt, waarbij je op de knop Doorgaan klikt om Delta Chat uiteindelijk op te starten.

Programma vertrouwen

Delta Chat instellen

Het eerste en enige wat Delta Chat nodig heeft om te werken is een e-mail account. Elk e-mail account met standaard IMAP toegang kan gebruikt worden. Dit is bij mijn weten dus elk e-mail adres. Er is echter één mailprovider die moeilijk doet, en laat het nu juist een veel gebruikte zijn, nml. GMail van Google. Ten eerste blokkeerd Google elke toegang tot het verzenden en ontvangen van e-mails vanaf niet veilige (lees Google applicaties en apparaten). Dit kon je tot voor kort uitschakelen in de instellingen van GMail. Ten tweede is IMAP (een standaard) in GMail standaard uitgeschakeld. M.a.w. voorlopig kan je geen GMail adres gebruiken om met Delta Chat te gebruiken.

Gebruik de knop Log into your e-mail account om met behulp van jouw e-mail adres en bijhorende wachtwoord je aan te melden. Klaar.

Chatten met Delta Chat

Met de ronde + knop kan je uit jouw contacten kiezen of zelf een e-mailadres van een kennis intypen waarmee je wilt chatten. En deze keer kan je ook zonder probleem chatten met personen met een GMail adres. Je zult al vlug ondervinden dat niet elke e-mail provider snel reageert. Bij sommige e-mail providers komen de antwoorden pas na enkele minuten binnen.

Net zoals in andere Chat programma's kan je gebruik maken van Emoji's en bijlagen (zoals foto's).

Chatten

In bovenstaande voorbeeld verliep de chat via Delta Chat naar een GMail adres zonder gebruik te maken van Delta Chat. Met andere woorden je kunt chatten met iemand zonder dat die persoon zelf Delta Chat heeft. De afbeelding hieronder toont hoe het gesprek in GMail verloopt.

GMail gesprek

En tot slot een video introductie van de makers van Delta Chat op zowel smartphone als op computer:

Delta Chat volledig van de computer verwijderen

De Delta Chat software kan je als volgt volledig van jouw systeem verwijderen: