Tips en Trucs 2022

Opsporen en verwijderen van dubbele bestanden en gelijkaardige afbeeldingen met Czkawka

Czkawka is een snelle (multi-threaded) toepassing om dubbele bestanden, ongeldige symlinks, gelijkaardige afbeeldingen, en meer te vinden en te verwijderen. Het is vergelijkbaar in zowel gebruikersinterface als functionaliteit met FSlint, een duplicaat bestandszoeker voor Linux die niet is bijgewerkt vanaf Python2 en dus niet langer beschikbaar is voor veel Linux distributies.

De applicatie is geschreven in Rust, kan zowel gebruikt worden met de muis (GTK3 grafische omgeving) of met een terminalopdracht (CLI frontend), en is beschikbaar voor Linux, macOS en Microsoft Windows.

Czkawka

Met Czkawka kan je onnodige bestanden van de computer verwijderen, zoals:

Czkawka installeren

Czkawka is niet beschikbaar in de openSUSE Leap 15.3 softwarebronnen. De ontwikkelaar biedt Czkawka aan op zijn Github release pagina in verschillende formaten.

Czkawka kenmerken

Vanuit de eenvoudige gebruikersinterface kan je mappen (met de optie om alleen de map te scannen of recursief te scannen) en items in- of uitsluiten, en optioneel een lijst van toegestane extensies toevoegen.

Sommige "onnodige bestanden" categorie├źn hebben hun eigen opties. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar dubbele bestanden kan je de minimale bestandsgrootte, controle methode (Hash, HashMb, Grootte of Naam) en hash type (Blake3, CRC32 of XXH3) opgeven. Voor gelijkaardige afbeeldingen zijn er opties om de minimum bestandsgrootte op te geven, en het niveau van gelijkenis (gaande van minimaal tot zeer hoog). Voor muziek duplicaten, laat Czkawka toe om de minimum bestandsgrootte in te stellen, en de titel van het liedje, artiest, album titel, album artiest en jaar.

In de instellingen van de toepassing (eerste knopje rechts in de titelbalk) kan je aangeven of je een bevestigingsvenster wilt tonen bij het verwijderen, verwijderde bestanden naar de prullenbak wilt verplaatsen in plaats van ze te verwijderen (dit is standaard niet aangevinkt, dus je wilt deze optie wellicht inschakelen zodat je de verkeerde bestanden kunt terugzetten als je ze verwijdert), het tonen van afbeeldingsvoorbeelden bij het scannen naar gelijksoortige afbeeldingen wilt uitschakelen, enz.

Czkawka settings

In de Czkawka instellingen vind je ook opties om de huidige configuratie op te slaan, een opgeslagen configuratie te laden en deze te resetten. Met "configuratie" worden hier de instellingen bedoeld die je in Czkawka hebt ingevoerd om duplicaten te vinden, zoals de inbegrepen en uitgesloten mappen, controlemethode, enz.

De opdracht voor de terminal van Czkawka lijkt op gelijke voet te staan met het grafisch programma, qua mogelijkheden (althans bij een eerste blik), en de help is uitgebreid, met voorbeelden. Dus als je op zoek bent naar een manier om het verwijderen van dubbele bestanden te automatiseren, gelijkaardige afbeeldingen te scannen en te verwijderen, enz. vanuit een script, probeer het dan eens. Merk op dat de grafische en terminal versie beschikbaar zijn in afzonderlijk te downloaden bestanden (binaries)!

Czkawka gebruiken

Om te zoeken naar dubbele bestanden (of een andere categorie uit de linkerkolom, zoals gelijkende afbeeldingen, ongeldige symlinks, enz.), voeg je bovenaan de toepassing de mappen toe die je wilt scannen. Je kunt ook mappen of items toevoegen om uit te sluiten, en toegestane extensies. Klik vervolgens op de knop Search linksonder om te beginnen met het vinden van de duplicaten (of andere onnodige bestanden).

De eerste keer dat je een zoekopdracht uitvoert, kan Czkawka even bezig zijn (afhankelijk van vele factoren, het aantal bestanden in de zoekopdracht, jouw hardware, enz.), maar de tweede en volgende scans zijn veel sneller dan de eerste dankzij de buffer-functie (caching) van de toepassing (je kunt dit echter uitschakelen via de instellingen).

Elk gevonden duplicaat, kan je selecteren met behulp van meerdere filters, b.v. Alles behalve oudste (Select all except oldest), Alles behalve nieuwste (Select all except newest), enz.

Czkawka select

Daarna kan je kiezen om de geselecteerde bestanden te verwijderen, om er een harde koppeling of snelkoppeling (Symlink) van te maken. Je kunt de duplicaten ook opslaan in een tekstbestand.

Meer informatie kan je vinden op Czkawka webpagina met instructies.

Czkawka volledig van de computer verwijderen

De Czkawka software kan je als volgt volledig van jouw systeem verwijderen: