Tips en Trucs 2021

Handgeschreven notities en PDF annotaties met Xournal++

Xournal++ is een applicatie om handgeschreven notities te maken. Daarnaast kan je ook PDF documenten openen en daar notities aan toevoegen (PDF annotaties). Xournal++ is open source en platform onafhankelijk en werkt op Linux, macOS en Windows. Xournal++ is geschreven in C++ en gebruikt GTK+ 3 voor de grafische vormgeving.

Xournal++ kan notities maken via het toetsenbord, de muis, maar ook via touchscreens, pen en Wacom Tablets. Naast handgeschreven notities kan Xournal++ ook audio notities opnemen en afspelen.

Naast het toevoegen van notities in PDF documenten kan Xournal++ ook PDF pagina's invoegen en verwijderen. Voor gespecialiseerde notities kan je er zelfs text/LaTeX en andere vormen aan toevoegen. Bij de installatie van Xournal++ wordt dan ook een volledige LaTeX omgeving geïnstalleerd, en dit neemt wat tijd in beslag. Wees dus geduldig bij de installatie van Xournal++.

Xournal++ gebruikt het .xopp bestandsformaat (gz gecomprimeerd XML bestand). Dit bestand bevat het eigenlijke PDF document niet, maar wel een koppeling ernaar. Om problemen te vermijden, kan je met notities voorziene PDF documenten exporteren naar een ander PDF document waarin de notities dan wel zijn opgenomen. De geëxporteerde PDF documenten kan je dan zonder problemen verplaatsen, kopiëren en/of verdelen. Je kunt Xournal++ notities eveneens exporteren naar het PNG en SVG formaat om deze in andere software te verwerken, te bekijken, enz.

Xournal++ installeren

Xournal++ is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

Xournal start je via de Programmastarter > Toepassingen > Grafisch > Xournal++ (Take handwritten notes).

De mogelijkheden van Xournal++

Enkele voorbeeld creaties:

Een PDF document met annotaties, zoals een ingevoegde afbeelding, markeren, getypte en geschreven tekst. De handgeschreven tekst werd met behulp van een pen geschreven op een touchscreen.

Xournal PDF

Een technische geschreven notitie (afbeelding afkomstig van de GitHub pagina van de ontwikkelaar).
Xournal notitie

Een technische notitie met ingevoegde LaTeX formules (afbeelding afkomstig van de GitHub pagina van de ontwikkelaar).
Xournal LaTeX

De mening van een ander op deze video:

Xournal++ volledig verwijderen