Tips en Trucs 2021

Linux distributies testen met VirtualBox

Voor je een nieuwe recente Linux distributie op je computer installeert, probeer je deze best eens uit op een virtuele computer. Zo merk je al vlug of de distributie al rijp is om op een computer te installeren die je dagelijks gebruikt voor werk en/of vrije tijd.

Vroeger gebruikte ik VMware om virtuele computers aan te maken, maar die ondersteunt mijn laptop niet langer. VirtualBox komt dan al vlug in het vizier.

Om virtuele computers aan te kunnen maken, moet de processor dit aankunnen.

Controleer of de processor virtualisatie mogelijkheden geactiveerd zijn

Het virtualiseren van computers werkt enkel (vlot) als de processor wil meewerken. Alle moderne processors kunnen het, maar veel fabrikanten hebben dit standaard in de BIOS (UEFI) uitgeschakeld. Jammer genoeg gebruikt elke fabrikant een eigen systeem om deze instellingen te bereiken en aan te passen. Dit wordt dus zoekwerk op het internet. Wees ook voorzichtig bij het aanpassen van instellingen in de BIOS (UEFI), één verkeerde instelling kan veel schade aanrichten. Om te controleren of de virtualisatie mogelijkheden van de processor actief zijn, volg je de volgende stappen:

VirtualBox installeren

VirtualBox is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

VirtualBox start je via de Programmastarter > Toepassingen > Systeem > Oracle VM VirtualBox (Virtual Machine). Er verschijnt een een dialoogvenster met een probleemmelding (Permission problem!) met de nodige Engelstalige uitleg om dit te verhelpen.
VirtualBox Permissions
Klik op de knop OK om het dialoogvenster te sluiten. Om VirtualBox te kunnen gebruiken, voegen we onszelf als volgt toe aan de groep vboxusers:

Start VirtualBox opnieuw op via de Programmastarter > Toepassingen > Systeem > Oracle VM VirtualBox (Virtual Machine). Opnieuw krijg je een melding, deze keer met een waarschuwing als je USB schrijftoegang wenst. Wil je bijvoorbeeld volledige toegang (met schrijfrechten) tot USB-sticks dan moet je dit toestaan en het veiligheidsprobleem erbij nemen. Wil je veiliger werken, dan heb je geen schrijfrechten op aangesloten USB-apparaten. Aan U de keuze.

Een Virtuele computer opzetten om openSUSE Leap 15.3 te beoordelen

Zorg eerst voor een installatie DVD (iso-bestand) van openSUSE Leap 15.3 (standaard de x86_64 versie).

Een virtuele computer voor openSUSE Leap 15.3 maak je als volgt aan:

OpenSUSE Leap 15.3 installeren op de virtuele computer

Om openSUSE Leap 15.3 te installeren, moeten we de installatie DVD (openSUSE-Leap-15.3-DVD-x86_64.iso bestand) aan de virtuele computer koppelen:

De is de virtuele computer klaar om er openSUSE Leap 15.3 op de installeren.

Virtuele computer

Klik op de werkbalkknop Starten om de virtuele computer op te starten.

Voer de installatie van openSUSE Leap 15.3 uit zoals op een echte computer. Maak je een foutje, begin dan gewoon opnieuw. Dit wordt het resultaat:

openSUSE Leap 15.3

OpenSUSE Leap 15.3 installeert standaard alle stuurprogramma's (drivers, guest additions) om zo soepel mogelijk in VirtualBox te draaien. Daarenboven krijg je een bijna perfecte integratie in het bovenliggende besturingssysteem. Zo werkt de muis en het toetsenbord voor de virtuele computer als de muiswijzer in het venster van de virtuele computer staat, daarbuiten werken de muis en het toetsenbord voor de fysieke computer. Zie melding bovenstaande afbeelding.

VirtualBox heeft zeer veel mogelijkheden, die je kunt terugvinden in de online handleiding.