Tips en Trucs 2021

Vensters tegelen met sneltoetsen en de muis

Bij tegelende vensteromgevingen worden vensters automatisch en via sneltoetsen zo geplaatst dat ze steeds maximaal gebruik maken van het schermoppervlak. Bij zwevende vensteromgevingen bepaal je zelf waar de vensters staan en hoe groot ze zijn. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. KDE Plasma is een typisch voorbeeld van een zwevende vensteromgeving. Maar het volstaat om enkele sneltoetsen aan te passen om te kunnen genieten van de voordelen van een tegelende vensteromgeving.

Tegelende vensters

Hoewel je tegenwoordig snel de standaard instellingen kunt herstellen, is het nog steeds verstandig om voor je iets aanpast de oorspronkelijke instelling te noteren, te onthouden en/of op te slaan.

Sneltoetsen om vensters te tegelen

Sneltoetsen om de vensteromgeving in KDE te besturen, stel je als volgt in:

Sneltoetsen om vensters te activeren

Bij tegelende vensters is het ook handig dat je snel naar een bovenliggend, onderliggend, links aansluitend of rechts aansluitend venster kunt schakelen. Dit kan met de volgende sneltoetsen:

Vensters activeren

Sneltoetsen om een venster naar een ander bureaublad te verplaatsen

Ook het ordenen van vensters op verschillende bureaubladen kan nuttig zijn. Een venster verplaats je naar een ander bureaublad met de volgende aangepaste sneltoetsen. Wie maar twee bureaubladen heeft (gebruikt), moet vanzelfsprekend maar twee sneltoetsen instellen.

Venster naar bureaublad

Dan zijn de volgende sneltoetsen om bureaubladen te activeren ook nuttig:

Bureaubladen

Vensters tegelen met de muis

Ook handig zijn acties die uitgevoerd worden als de muiswijzer in een hoek van het scherm wordt geplaatst. Om een hoekactie in te stellen:

Merk ook op dat je vensters kunt tegelen door ze naar een vensterrand te slepen (tot de muiswijzer de vensterrand raakt). Ook het slepen van een venster naar een vensterhoek, plaatst het venster getegeld in de hoek.