Tips en Trucs 2021

Sysmon een grafische systeemmonitor

Sysmon is een grafische systeemmonitor voor Linux. Het toont grafisch het gebruik van de processor, de grafische kaart (GPU), het geheugen, schijven, netwerkverbindingen en een overzicht van de gestarte processen. Het gebruik van de processor, GPU, geheugen, netwerk en schijven wordt gevolgd via overzichtelijke grafieken.

Sysmon is een gratis open source Python programma.

Sysmon installeren

Python programma's, zoals Sysmon installeer je als volgt:

Sysmon start je door de Programmastarter te openen en in het zoekvak naar sysmon te zoeken. Klik daarna op het zoekresultaat sysmon uitvoeren.

Programmastarter

Sysmon gebruiken

Bij de eerste start van Sysmon wordt het eerste tabblad geactiveerd. Deze bevat een overzicht van alle lopende processen en een grafiek met de totale processorbelasting.

Sysmon processen

Sysmon verzamelt de gegevens hoofdzakelijk uit de /proc map. Waaronder:

Als je een NVIDIA grafische kaart gebruikt en het programma nvidia-smi is geïnstalleerd, wat automatisch geïnstalleerd is als je de drivers van NVIDIA zelf installeert, kan je ook het gebruik van de grafische kaart volgen.

Sysmon overzicht van het CPU en geheugengebruik:

Sysmon CPU Geheugen

Sysmon overzicht van het netwerk- en schijfgebruik:

Sysmon netwerk

Sysmon volledig van de computer verwijderen

Python programma's, zoals Sysmon verwijder je als volgt:

De te verwijderen pakketnamen zijn dezelfde als degene die vermeld werden bij het installeren van Sysmon. Sommige van deze ondersteunende pakketten worden ook door andere Python programma's gebruikt. Waardoor bij het verwijderen van een ondersteunend pakket een ander Python programma niet meer werkt. Voer dus voor alle zekerheid een extra controle uit:

dany@pindabook:~> sudo pip check
[sudo] wachtwoord voor root: 
pygobject 3.34.0 requires pycairo, which is not installed.

En blijkbaar is er op mijn systeem een Python pakket (bibliotheek) tekort. Maar geen pakket dat ik heb verwijderd, dus alles OK.