Tips en Trucs 2021

Musiko, een platform onafhankelijke muziekspeler

Linux is gezegend met een uitgebreid gamma open source muziekspelers. Musiko is open source, platform onafhankelijk (gebaseerd op JavaScript, Electron, VueJS, music-metadata module, ...). Musiko ondersteunt daarenboven een reeks verlieslatende en verliesvrije audio formaten.

Musiko installeren

Musiko wordt verdeeld via de Bitbucket website van de auteur. En voor Linux in een AppImage pakket. De installatie van het Musiko AppImage gaat als volgt:

Om Musiko te starten, klik je op het AppImage bestand. Bij de start, moet je in een Waarschuwingsvenster bevestigen dat je het programma vertrouwt door op Uitvoeren te klikken.

Programma vertrouwen

Musiko gebruiken

Musiko synchroniseert bij de eerste start automatisch de muziek in de map Muziek van jouw Home map. Dit kan even duren. Heb je extra muziek in de Muziek map geplaatst, synchroniseer dan manueel door op de knop met de cirkelvormige pijlen rechts bovenaan te klikken. Enkel de muziek in de Muziek map (en submappen) van jouw Home map is beschikbaar in Musiko. Er is dus geen manier om extra muziekmappen toe te voegen.

Musiko

Musiko is eenvoudig te bedienen en visueel aantrekkelijk. Verdere Musiko kenmerken:

Musiko heeft beperkte configuratiemogelijkheden via het laatste knopje onderaan rechts. Verder kan je met een klik op het muiswieltje op een album een snelmenu oproepen met enkele eenvoudige mogelijkheden.

Musiko configuratie

Het instellingen paneel activeer je met de laatste knop onderaan in het linker paneel. Het instellingen paneel toont niet alleen informatie maar gebruik je ook om Musiko te configureren. Zo kan je verschillende kleurenthema's instellen:

Musiko thema

Conclusie

Musiko is een eenvoudige muziekspeler voor leken. Het doet waarvoor het is gemaakt, maar heeft enkele negatieve kenmerken:

Musiko volledig van de computer verwijderen

De Musiko software kan je als volgt volledig van jouw systeem verwijderen: