Tips en Trucs 2021

Mark Text is een eenvoudige en elegante Markdown teksteditor

Markdown is tekstopmaak opgeslagen in een tekstbestand, gecreƫerd door John Gruber in 2004. Het is ontworpen om eenvoudig te lezen en te schrijven.

Leesbaarheid is de kern van Markdown. Het heeft de voordelen van platte tekst, is geschikt voor het web, maar is geen vervanger voor HTML. MarkDown is een schrijversformaat, geen publicatieformaat. Je kunt wel tekst vet, cursief zetten, afbeeldingen toevoegen, lijsten aanmaken, enz.

Mark Text is een eenvoudige en elegante open source markdown teksteditor met de focus op snelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Installatie

Mark Text wordt verdeeld via de GitHub website van de auteur. En voor Linux in een AppImage pakket. De installatie van het Mark Text AppImage gaat als volgt:

Om Mark Text te starten, klik je op het AppImage bestand. Bij de eerste start, moet je in een Waarschuwingsvenster bevestigen dat je het programma vertrouwt door op Doorgaan te klikken.

Programma vertrouwen

Mark Text gebruiken

Mark Text geeft de opmaak op het scherm weer. Bij het schrijven en aanpassen van tekst wordt de schrijfwijze van tekstelementen zoals opmaak en blokken verborgen. Je kunt je dan focussen op de inhoud. Bij de eerste start van Mark Text krijg je een leeg venster.

Typ @ om een keuzemenu met verschillende tekstelementen op te roepen. Let op de sneltoetsen, deze zorgen dat je sneller je doel bereikt, maar je moet ze wel eerst aanleren. Hoewel het keuzemenu geen schuifbalken heeft, kan je erin scrollen. Het menu bevat verschillende soorten tekstblokken, koppen, geavanceerde blokken (zoals tabellen, HTML, code), lijsten en diagrammen.

Tekst elementen

Mark Text gebruikt WYSIWYG (What You See Is What You Get) waardoor je steeds het eindresultaat ziet. Dit zorgt voor een opgeruimde en simpele omgeving zodat je als schrijver niet wordt afgeleid. Via het menu (knop met drie strepen bovenaan links) kan je in drie verschillende modes werken: Source Code Mode, TypeWriter Mode en Focus Mode. Probeer ze uit en gebruik deze die je het beste ligt.

Mark Text mode

Via hetzelfde menu kan je een zijbalk activeren met bestanden, een zoekfunctie en een inhoudstabel op basis van koppen. Meerdere bestanden kan je openen in tabbladen.

Zijbalk

Mark Text ondersteunt verschillende Markdown dialecten, waaronder CommonMark Spec, GitHub Flavored Markdown Spec en Pandoc. Daarnaast kan je gebruik maken van Markdown uitbreidingen zoals math (KaTeX), emoji's en het accentueren van sleutelwoorden in programmeertalen.

Je kunt afbeeldingen invoegen door deze vanaf het klembord in het document te plakken. Documenten kan je exporteren naar het HTML en PDF formaat.

De Mark Text ontwikkelaars werken ondertussen verder aan o.a. spellingcontrole. Deze experimentele functie kan je inschakelen via het menu > File > Preferences > Spelling. Daarbij probeert Mark Text zelf de gebruikte taal te bepalen, manueel instellen kan natuurlijk ook. Een misschien eigenaardige instelling is dat je markeringen (ondersteept) voor spelfouten kunt onderdrukken.

Voor wie liever met een zwarte achtergrond werkt zijn er verschillende thema's beschikbaar: 3 met witte en 3 met donkere achtergronden.

Mark Text themes

Mark Text heeft ook een minder positieve kant, het verbruikt namelijk verschrikkelijk veel geheugen, zo'n slordige 700 MB. Dit is vooral te wijten aan het gebruik van Electron, de basis van Mark Text. Voor de rest niets dan positieve ervaringen: eenvoudig, mooi en compleet.

Mark Text volledig van de computer verwijderen

De Mark Text software kan je als volgt volledig van jouw systeem verwijderen: