Tips en Trucs 2021

Schermafdrukken met Ksnip

Met Ksnip kan je schermafdrukken maken en daarop dan aantekeningen maken. Handig voor mensen die al eens iets moeten uitleggen of demonstreren.

Ksnip installeren

Ksnip is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

Ksnip start je via de Programmastarter > Toepassingen > Hulpmiddelen > ksnip (ksnip Screenshot Tool). Er verschijnt een venster met enkel een titel-, menu- en werkbalk.

Ksnip

Met de keuzelijst bij de werkbalkknop Nieuw kan je verschillende soorten schermafdrukken maken. Pas na het maken van een schermafdruk verschijnt een werkgebied om de schermafdruk te voorzien van allerlei aantekeningen. Zo heb je:

Ksnip aantekeningen

Elk tekengerief heeft zijn eigen aanpasbare eigenschappen zoals kleur, dikte, grootte, enz. Na het plaatsen van de aantekeningen kan je de schermafdruk bewaren op verschillende plaatsen: op schijf, op het klembord (kopiëren) of op Imgur. Om op Imgur te kunnen opslaan, moet je jouw Imgur aanmeldgegevens in de instellingen ingeven.

Via het menu Opties start je daarvoor de opdracht Instellingen:

Ksnip instellingen

Het instellingenvenster is opgedeeld in verschillende categorieën, die je in het linker paneel kunt activeren. Bij de Programma instellingen merk je dat Ksnip steeds ter beschikking blijft via het Systeemvak. Via het snelmenu (rechter muisklik op het systeemvakpictogram) kan je verschillende opdrachten aan Ksnip doorgeven.
Ksnip systeemvak

In de categorie Vastleggen kan je het maken van een schermafdruk aanpassen. In de categorie Imgur-uploader geef je jouw Imgur accountgegevens in. De categorie Aantekeningen activeer je om de aantekeningsstijl in te stellen.

Ksnip gebruikt eigen Sneltoetsen om via het toetsenbord snel schermafdrukken te maken. Dit heeft als voordeel dat het standaard schermafdrukprogramma (Spectacle in KDE) actief blijft. Maar als nadeel dat je nieuwe sneltoetsen moet aanleren: zoals Alt+Shift+f voor het maken van een schermafdruk met Ksnip van het volledige scherm. Alle gebruikte sneltoetsen kan je ontdekken in de categorie Sneltoetsen van de instellingen. Desnoods kan je ze daar ook zelf aanpassen. Let daarbij wel op dat je geen sneltoetsen instelt die reeds door andere applicaties gebruikt worden.

Ksnip volledig verwijderen