Tips en Trucs 2021

Klipper klembord

Zonder daar bij stil te staan kopieer en plak je waarschijnlijk meerdere keren per dag stukjes tekst. Je vindt het vanzelfsprekend, want het is ouder dan Unix. De allereerste versies bestonden uit macro's die veel terugkomende opdrachten konden uitvoeren. Hoewel het proces de laatste 15 jaar weinig veranderde, zijn we ook vergeten dat er zoiets bestaat als een klembord beheerder.

Het klembord is een (meestal onzichtbaar) stukje geheugen waarin om het even wat je kopieert of knipt wordt bewaard. Het werkt meestal globaal, wat betekend dat het toegang heeft tot alles wat je kopieert en knipt, waarmee je ook maar bezig bent. Dankzij dit globale gedrag kan je gegevens van het ene programma naar een ander programma kopiƫren. Zelfs als deze applicaties door verschillende ontwikkelaars werden gemaakt.

Lang geleden hebben Unix bureaubladomgevingen klembord beheerders ingevoerd. Dit zijn programma's waarmee je de geschiedenis van wat je kopieerde en knipte kunt raadplegen, zodat je kunt kiezen welk recent klembordgegeven je wilt plakken.

Bij een normale kopieer en plak opdracht, plak je normaal steeds hetgeen je als allerlaatste hebt gekopieerd. Dit is voldoende voor de meeste gebruikers.

Dit is in grote lijnen hoe een klembord beheerder sinds mensenheugenis werkt. In het begin is het wat wennen, maar als je het wat gewoon bent, kan je het nog moeilijk missen.

Met een klembord beheerder kan je alle recente gegevens die in de klembord geschiedenis aanwezig zijn, blijven plakken.
Klembordinhoud

Je kunt de klembordinhoud bekijken via een klik op de klembord knop in het systeemvak. Klik op een klemborditem om het terug beschikbaar te maken om te plakken. Bij het aanwijzen van een item in de klembordinhoud, verschijnen actieknoppen:

De KDE klembordbeheerder Klipper kan je aanpassen zodat deze jouw unieke manier van werken perfect aanvult. Om Klipper aan te passen, klik je met de rechter muisknop op de klembord knop in het systeemvak en start je de opdracht Klembord instellen.... In de categorie Algemeen kan je onder andere opgeven hoeveel items de klembordgeschiedenis moet bijhouden (standaard: 7) en of de klembordgeschiedenis bij het afsluiten bewaard wordt zodat deze bij de volgende start terug beschikbaar is.

Klipper Algemeen

Om zelf acties te definiƫren, kan je terecht in het onderdeel Acties. Zelf een actie in elkaar steken is geen gemakkelijke opgave, maar wie het wil proberen kan meer informatie vinden op de Helppagina op het internet.

Klipper Acties

In de categorie Sneltoetsen kan je sneltoetsen instellen voor allerlei Klipper functies.

Klipper sneltoetsen

Conclusie

Zoals met veel dingen in het leven, lijkt een klembord beheerder een eenvoudig hulpmiddel. Maar als je de handleiding leest, merk je al vlug dat het een robuust en aanpasbaar hulpmiddel is die jouw manier van werken nog beter kan ondersteunen. M.a.w. ontdek de kracht van jouw klembord beheerder en haal er uit wat voor jouw nuttig is.