Tips en Trucs 2021

Tekenen bovenop het Bureaublad en andere toepassingen

Gromit-MPX (GRaphics Over Miscellaneous Things) is een programma om aantekeningen op het Bureaublad te maken. Gromit-MPX is vrije open source software.

Gromit-MPX installeren

Gromit-MPX is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

Gromit-MPX start je via de Programmastarter > Toepassingen > Grafisch > Gromit-MPX (GRaphics Over Miscellaneous Things, a multi pointer annotation tool). Er verschijnt een een dialoogvenster met informatie over het programma. Klik op de knop Volgende. Nu krijg je een korte handleiding. Klik op de knop Volgende. Als je deze introductie bij het opstarten niet langer wenst te zien, schakel je de optie Show again on startup uit. Klik op de knop Toepassen om Gromit-MPX op te starten. In het systeemvak onderaan rechts verschijnt Gromit-MPX, waar het klaar staat om te dienen.
Gromit systeemvak

Gromit-MPX gebruiken

Gromit-MPX is zeer eenvoudig te gebruiken met behulp van de F9 toets. Deze schakelt het tekenen op het scherm in (cursor is een kruis) en terug uit (normale cursor). Met de sneltoets Shift+F9 wis je de getekende laag. En de sneltoets Ctrl+F9 verbergt of toont de getekende laag terug. De F8 toets doet dienst als Ongedaan maken (max. 4 stappen terug).

Tekenen zelf doe je met de muis, het touchpad of indien aanwezig een touchscreen. Als leerkracht heb ik wel wat ervaring met touchscreens en met Gromit-MPX gaat dit verschrikkelijk vlot.

Via het menu in het systeemvak heb je nog wat meer mogelijkheden. Gromit-MPX moet het echter niet hebben van een uitgebreide set mogelijkheden, wel is het wellicht daardoor zeer vlot en gebruiksvriendelijk. Gromit-MPX beperkt zich tot de essentie, maar doet dit wel uitstekend.
Gromit-MPX

Samenvatting

Gromit-MPX is een handig schermtekenprogramma. Handig is vooral het kunnen verbergen en terug tonen van de getekende laag om deze verder aan te vullen.

De beperkte functionaliteit zal sommige mensen doen uitkijken naar andere hulpmiddelen. Zo ontbreekt het tekenen van rechte lijnen, vormen zoals pijlen, kleurselectie, enz.

Daartegenover staat dat Gromit-MPX zeer vlot werkt, wat voor zo'n programma ook de bedoeling is. Een moderne versie van rood krijt om te tekenen op een klassiek schoolbord.

Gromit-MPX volledig verwijderen