Tips en Trucs 2021

CPU-X systeem profiler

Een profiler is een hulpprogramma om informatie te verzamelen over de aanwezige hardware van een computer. Deze informatie kan helpen bij het oplossen van problemen en kan bepalend zijn of een bepaald besturingssysteem of programma wel werkt, de hardware ondersteunt. Je kunt dus zonder de computer te openen, de hardwaredetails van jouw computer zien.

CPU-X is een open source profiler voor Linux en werkt zowel in een grafische mode (met muis) als in een terminal mode (enkel tekst).

CPU-X installeren

In openSUSE Leap 15.3 installeer je CPU-X als volgt:

Je kunt de foutmelding(en) van defecte of niet meer actieve softwarebronnen vermijden door deze als volgt uit te schakelen:

Om CPU-X te starten, druk je op de sneltoets Alt+F2. Typ in het zoekvak van KRunner cpu-x en klik op de opdracht Opdrachtregel cpu-x uitvoeren.
KRunner

CPU-X gebruiken

CPU-X toont de verzamelde hardware informatie op verschillende tabbladen: CPU, Caches, Motherboard, System, Graphics, Bench en About.

CPU

Op het CPU tabblad vinden we informatie over de processor zoals de volledige naam (Specification), familie, mogelijkheden (Instructions), kloksnelheid, cache, enz. De processorbelasting (Usage) wordt vermeld in procent en toont de gemiddelde belasting van alle kernen (cores) samen.

Onderaan merk je de knop Start daemon. Deze knop staat op elk tabblad en dient om nog meer informatie te verzamelen. Maar daarvoor zijn root rechten nodig en moet je het root wachtwoord kennen en invoeren.

Caches

Hierboven zien we de grootte en snelheid van de processorbuffers.

Motherboard

Op dit tabblad krijg je informatie over het moederbord, de BIOS versie en de gebruikte chipset.

Geheugen

Het tabblad Memory toont ons de samenstelling van het geheugen. In het voorbeeld hierboven bestaat uit het geheugen uit twee banken met een gedetailleerde beschrijving van de gebruikte modules. Informatie over het type RAM, CAS latenty, enz. missen we echter wel.

System

Op het systeem tabblad vinden we informatie over het geïnstalleerde besturingssysteem en het geheugengebruik.

Graphics

Grafische kaarten worden al een tijd lang niet alleen ingezet voor grafische kracht en spellen maar ook voor AI toepassingen. Waardoor ze een essentieel onderdeel van een moderne computer zijn geworden. Het voorbeeld toont informatie over een in de processor geïntegreerde GPU, vandaar de vele lege vakken.

Benchmarks

CPU-X heeft ook enkele eenvoudige snelheidstesten (Benchmarks) waarbij je binnen enkele minuten een idee krijgt van hoe snel de computer is.

CPU-X in de terminal

In een terminal (Konsole) kan je met de opdracht cpu-x -N dezelfde informatie raadplegen. Zo ziet het er op een terminal uit:

CPU-X terminal

Via een druk op de h-toets krijgen we een help pagina waaruit we onder andere kunnen afleiden dat we CPU-X met een druk op de q-toets kunnen afsluiten.

CPU-X verwijderen

Voor je CPU-X verwijdert, sluit je CPU-X af.

CPU-X verwijder je volledig als volgt van de computer:

Om de toegevoegde opslagruimte ook te verwijderen, ga je als volgt te werk: