Tips en Trucs 2021

Thunderbird systeemvak pictogram

Birdtray is een Thunderbird systeemvak pictogram waarin het aantal ongelezen e-mails wordt weergegeven. Het pictogram kan knipperen bij het ontvangen van nieuwe berichten. In tegenstelling tot andere gelijkaardige systeemvak programma's kan Birdtray werken zonder dat Thunderbird is opgestart. Indien Thunderbird wel gestart is, werkt Birdtray er innig mee samen. Zo kan Birdtray het Thunderbird venster verbergen en weergeven via het snelmenu van het Birdtray systeemvak pictogram. En zelfs Thunderbird gebruiken om nieuwe e-mails aan te maken en te versturen.

Voor het ogenblik werkt Birdtray nog niet op systemen die het Wayland grafische systeem gebruiken. De meeste recente distributies, waaronder openSUSE 15.2 gebruiken standaard het XOrg grafische systeem, aan Wayland ondersteuning wordt gewerkt.

Birdtray installeren

In openSUSE installeer je Birdtray als volgt:

Birdtray instellen

Start Programmastarter > Toepassingen > Internet > Birdtray (Birdtray). Birdtray vraagt op te geven welke mappen gevolgd moeten worden. Klik op de knop Ja om dit nu direct in te stellen. Het dialoogvenster met de Birdtray-instellingen verschijnt. Activeer het tabblad Bijhouden en klik op de knop Toevoegen. Activeer de Thunderbird mappen die je wilt bijhouden, dit kan globaal (allemaal), per account (eerste niveau) of per map (tweede niveau).
Birdtray Accounts selecteren

Je kunt zelf per map een meldingskleur instellen. Klik op de knop OK om de geselecteerde mappen toe te voegen. Zoals je in onderstaande afbeelding merkt kan Birdtray naast e-mail account mappen ook RSS feeds bijhouden.
Birdtray Bijhouden

Klik op de knop OK om de Birdtray-instellingen te bevestigen.

Birdtray nestelt zich in het Systeemvak in de Taakbalk bij de klok (in KDE standaard rechts onderaan het scherm). Plaats de muiswijzer op het Birdtray pictogram in het systeemvak om het aantal nieuwe berichten te zien. Dit wordt ook steeds weergegeven in het pictogram zelf, maar dan veel kleiner.
Birdtray in systeemvak

Met een rechterklik op het Birdtray pictogram in het systeemvak, kan je een snelmenu oproepen waarmee je Birdtray een tijd kan onderdrukken. Als Birdtray onderdrukt wordt, krijg je geen meldingen meer van nieuwe berichten, m.a.w. even rustig werken zonder lastig gevallen te worden.

Via dit snelmenu kan je ook de Birdtray instellingen oproepen om deze naar wens aan te passen. Onderstaande afbeeldingen tonen de mogelijke instellingen:
Birdtray Algemene instellingen
Birdtray Verbergen instellingen
Birdtray Nieuwe e-mail instellingen
Birdtray Geavanceerde instellingen

Birdtray verwijderen

Voor je Birdtray verwijdert, sluit je Birdtray via het snelmenu van het systeemvak pictogram af.

Birdtray slaat zijn instellingen op in een bestand in een verborgen map, die je in de bestandsbeheerder Dolphin als volgt kunt verwijderen:

Birdtray zelf verwijder je volledig als volgt van de computer:

Om de toegevoegde opslagruimte ook te verwijderen, ga je als volgt te werk: