Tips en Trucs 2021

De teksteditor/IDE Atom

Veelzijdige open source teksteditors zijn er vandaag in overvloed: Adobe's Brackets, Microsoft's VSCode en GitHubs's Atom. Op het eerste zicht bieden ze een gelijkaardige ervaringen: een mooie werkomgeving, eenvoudig te installeren uitbreidingen en een grote naam als sponsor. En bovendien zijn ze erg goed.

Wie al eerder met teksteditors heeft gewerkt, moet na enige tijd toegeven, dat alle teksteditors op elkaar lijken. Een teksteditor moet voornamelijk in staat zijn tekstbestanden aan te passen, al de rest is lekker meegenomen, maar minder essentieel.

Wat bij Atom meteen opvalt is dat je er zo mee kunt werken. Je moet geen nieuwe sneltoetsen leren, geen afwijkende bediening. M.a.w. na enkele minuten kan je van start.

Een aantrekkelijk onderdeel van een succesvolle teksteditor zijn de beschikbare uitbreidingen (plugins). Er zijn uitbreidingen voor het accentueren van programmeertalen en tekstformaten, analyse van broncode (linting), debuggers, testomgevingen (runtime environments), video en muziek bedieningspanelen, enz. Je kunt Atom zover uitbreiden dat je alles vanuit Atom zelf kunt uitvoeren en een Bureaubladomgeving overbodig wordt.

Atom installeren

Het Atom RPM installatiepakket moet je downloaden van de Atom website.

Atom start je via de Programmastarter > Toepassingen > Ontwikkeling > Atom (Text Editor). Atom start met drie panelen. Het linker paneel bevat een overzicht van een project (verzameling mappen en bestanden). Het midden paneel bevat twee tabbladen, waarbij het eerste niet actieve tabblad de vraag bevat of er gegevens naar de Atom servers gestuurd mogen worden. Het tweede tabblad heet je welkom. Het rechter paneel bevat een beknopt overzicht van enkele Atom functies en hoe je ze gebruikt. In dit paneel verschijnen jouw aan te passen teksten en/of programmacode.
Atom welkom

Atom gebruiken

Eerst sluiten we het middelste paneel:

Daarna openen we een map met ons project (aan te passen bestanden):

Na het openen van een map, kan je in het linker paneel navigeren en een tekstbestand selecteren om dit in het rechter paneel te openen, waar je het kunt aanpassen.

Atom edit

Telkens je een bestand opent, wordt een nieuw tabblad aangemaakt. Oude tabbladen die je niet meer gebruikt, sluit je door de muiswijzer naar de naam van het te verwijderen tabblad te brengen en op het verschenen X knopje te klikken.

Tekstfragmenten

Een zeer handig hulpmiddel zijn voorgedefinieerde tekstfragmenten. Zo kan je bepaalde structuren in programmeertalen in enkele toetsaanslagen op het scherm plaatsen. Een voorbeeld: in HTML worden tags gebruikt die starten en eindigen met een bepaalde code. Zo typ je de naam van een tag (h voor een kop). Je krijgt meteen een overzicht van alle mogelijke tags die starten met h. Selecteer de gewenste tag (bijvoorbeeld met de pijltoetsen) en druk op de Tab toets om de tag volledig uit te schrijven. De cursor verschijnt daarbij op de plaats waar je de koptekst intypt.

Atom snippets

Atom volledig verwijderen