Tips en Trucs 2020

Schijven versleutelen met VeraCrypt

TrueCrypt was bekend als de standaard in het versleutelen van bestandssystemen. Het had excellente opties, zoals verborgen volumes. Zaken die niet beschikbaar zijn in LUKS. TrueCrypt stopte, maar werd verder ontwikkeld als VeraCrypt.

VeraCrypt is de opvolger van TrueCrypt en heeft dezelfde mogelijkheden. VeraCrypt wordt verder ontwikkeld en bevat de meest recente versleutel (encryptie) standaarden.

VeraCrypt installeren

VeraCrypt is beschikbaar op de webpagina van de ontwikkelaars als Tar archief die je uitpakt en op jouw systeem installeert via een installatieprogramma. Dit gaat als volgt:

Je kunt VeraCrypt ook via de toe te voegen experimentele security softwarebron op de openSUSE software website. Deze werkwijze heeft als voordeel dat eventuele updates automatisch geïnstalleerd worden.

Een versleutelde container aanmaken

Om versleutelde (geëncrypteerde) bestanden op te slaan, heb je een opslagplaats (container) nodig. Deze maak je als volgt aan:

Een versleutelde opslagplaats openen

Om de inhoud van een versleutelde opslagplaats (volume) te bekijken en te beheren, moet je deze eerst openen:

Zolang de opslagplaats gekoppeld is, kan je met elke bestandsbeheerder of applicatie bestanden openen en/of beheren (kopiëren, verplaatsen, verwijderen, aanpassen).

Een versleutelde opslagplaats sluiten

Om de inhoud van de versleutelde opslagplaats terug te verbergen en ontoegankelijk te maken, ontkoppel je opslagplaats (volume).

Tot slot

Dankzij open source kan een gestopt project zoals TrueCrypt een doorstart maken als VeraCrypt. VeraCrypt is robuust, veilig en eenvoudig in het gebruik. Let wel, vergeet of verlies je het wachtwoord, dan is de opslagplaats definitief ontoegankelijk. M.a.w. je bent de inhoud ervan kwijt. Veilige opslagplaatsen hebben ook een keerzijde.

VeraCrypt van de computer verwijderen

Om VeraCrypt van de computer te verwijderen, start je een terminal (Pragrammastarter > Terminal) en typ je de volgende opdracht gevolgd door Enter:

dany@pindabook:~> sudo veracrypt-uninstall.sh 
[sudo] wachtwoord voor root: 
VeraCrypt uninstalled.

Na het ingeven van het root wachtwoord en een druk op Enter wordt VeraCrypt van de computer verwijderd.