Tips en Trucs 2020

Betere afbeeldingscompressie met Trimage

Vandaag de dag kunnen we met onze smartphones en digitale camera's hoge resolutie foto's maken. Bij het opslaan in de cloud of op apparaten met beperkte opslagcapaciteit kom je dan soms in de problemen. Door de foto's (afbeeldingen) beter te comprimeren kan je echter heel wat opslagruimte winnen.

Het gebruiksvriendelijk en efficiënte programma Trimage kan daarvoor zorgen. Trimage is een platform onafhankelijk grafisch (en terminal) programma om afbeeldingsbestanden te optimaliseren. Het gebruikt daarvoor op de achtergrond optipng, advpng, pngcrush en jpegoptim en ondersteunt dus zowel het PNG als het JPG afbeeldingsformaat.

Trimage installeren

In openSUSE installeer je Trimage als volgt:

Afbeeldingen optimaal comprimeren

Start Programmastarter > Toepassingen > Grafisch > Trimage (Image Compressor). Er verschijnt een eenvoudig dialoogvenster. Met de knop Add and compress kan je afbeeldingsbestanden selecteren om deze optimaal te comprimeren.

Moderner en eenvoudiger is gebruik te maken van slepen en neerzetten. Start daarvoor uw favoriete bestandsbeheerder (bijvoorbeeld Dolphin) en sleep de afbeeldingen die je optimaal wilt comprimeren naar het venster van de Trimage image compressor.

Tijdens het optimaliseren van de compressie zie je in te tabel voor de bestandsnaam een halve cirkel staan. Na het voltooien van de compressie verschijnt voor de bestandsnaam een miniatuur van de afbeelding. Vooral het optimaliseren van PNG bestanden kan wat tijd in beslag nemen. Vanzelfsprekend kan je meerdere afbeeldingen tegelijk naar Trimage slepen om deze allemaal na elkaar te optimaliseren. Afhankelijk van de afbeelding die je comprimeert, bespaar je zonder kwaliteitsverlies van een kleine 1% tot meer dan 15% opslagruimte.
Trimage

Na het sluiten van het Trimage venster, blijft Trimage in het systeemvak beschikbaar. Om het Trimage venster terug op het scherm te plaatsen, klik je met de rechter muisknop op de systeemknop en voer je de opdracht Hide window uit. Dit klinkt onlogisch, maar deze opdracht dient ook om het venster terug te sluiten.
Systeemvak

Mocht je Trimage meerdere keren gestart hebben, staan in het systeemvak verschillende Trimage programma's. Deze kan je niet afsluiten (bug), maar geen paniek, bij de volgende herstart van het systeem zijn de Trimage programma's afgesloten.

Trimage verwijderen

Trimage verwijder je volledig als volgt van de computer:

Om de toegevoegde opslagruimte ook te verwijderen, ga je als volgt te werk: