Tips en Trucs 2020

ReImage | KDE Plasma Graphics Service Menu

Je kunt afbeeldingen bewerken met grafische programma's zoals GIMP. Of je gebruikt terminalopdrachten uit de ImageMagick stal. Maar het kan voor eenvoudige bewerkingen ook via een uitbreiding in de standaard Dolphin bestandsbeheerder.

ReImage installeren

ReImage is een Dolphin uitbreiding en installeer je als volgt:

ReImage gebruiken

Daar ReImage een Dolphin uitbreiding is, start je de Dolphin Bestandsbeheerder via Programmastarter > Dolphin (Bestandsbeheerder). Open een map met afbeeldingen. Klik met de rechter muisknop op een afbeelding, open het submenu Acties en start in één van de ReImage submenu's een bewerking.
ReImage menu's

ReImage maakt gebruik van programma's om de bewerkingen uit te voeren. Indien ReImage een programma nodig heeft dat niet op jouw systeem geïnstalleerd is, krijg je een melding. Je kunt het voor ReImage noodzakelijke programma bijvoorbeeld installeren met YaST Software om alsnog de ReImage bewerking uit te voeren. Zo maakt ReImage om een afbeelding te roteren, gebruik van jhead.
Afhankelijkheden ReImage

Dit kan in het begin wat frustrerend werken, maar eenmaal alle afhankelijke programma's geïnstalleerd zijn, is ReImage een handige uitbreiding voor de Dolphin bestandsbeheerder.

ReImage verwijderen

ReImage verwijder je zoals je het installeerde en gaat als volgt:

En verder

De ontwikkelaar van ReImage heeft nog andere KDE diensten voor Dolphin ontwikkeld die je kan terugvinden op de webpagina StudioB Online. Naast ReImage heeft de ontwikkelaar een dienst om PDF documenten te bewerken, back-ups te maken en terug te zetten, versleutelde mappen te gebruiken (EncFS) en StegHide waarmee je bestanden in afbeeldingen kunt verbergen.

Ook andere ontwikkelaars hebben een massa Dolphin diensten gemaakt. Een overzicht vind je terug op de webpagina van de KDE Store.