Tips en Trucs 2020

Ravenfield, een 3D schietspel voor één speler

Ravenfield is een 3D schietspel voor één speler, beschikbaar op itch.io en Steam. Het spel is nog in het Beta stadium, m.a.w. nog niet compleet, maar is toch al te spelen en leuk.

Ik vind het spel beter dan Red Eclipse en Open Arena. Ik moet daarbij wel vermelden dat ik geen specialist FPS (schiet) spellen ben, ik hou meer van het RPG genre. Het spel is realistisch en bevat veel interactieve voorwerpen.

Ravenfield draait op elke moderne computer. Een aparte grafische kaart (GPU) is niet noodzakelijk maar wel aangeraden. Het spel is bijvoorbeeld perfect te spelen op mijn zes jaar oude laptop zonder grafische kaart.

Ravenfield installeren

Ravenfield is niet beschikbaar in de softwarebronnen van distributies, maar wel in binaire vorm (klaar voor gebruik) op de website van Ravenfield.

Voor gebruikers die al gebruik maken van Steam of Itch kunnen dit spel vanzelfsprekend via de programma's Steam of Itch installeren en starten.

Ravenfield spelen

Bij het starten van Ravenfield krijg je een het Ravenfield Configuration dialoogvenster om Ravenfield in de stellen. Grafisch gebruik je best de resolutie van jouw beeldscherm. Overloop op het tabblad Input de toetsen die je in het spel kunt gebruiken. Als je gebruik maakt van een AZERTY toetsenbord, moet je de toetsen overlopen en eventueel aanpassen door er dubbel op te klikken en een andere toets toe te kennen. Zo wordt de a-toets gebruikt om naar links te bewegen, logischer is de q-toets te gebruiken, enz. Bevestig de aanpassingen met de OK toets.

Bevestig het nieuwsbericht en het stemvenster met de OK knop.

Je kunt nu enkele spelkeuzes maken, bij het klikken op een spelomgeving (ISLAND of DUSTBOWL) kom je in de wapenkeuze. Neem het nodige materiaal mee en start het spel door op de knop DEPLOY te klikken. Je speelt in het blauwe team en je moet het vijandelijke rode kamp bezetten.

Een goede raad, begin op het lage niveau (Dificulty: Easy) om de spelbediening te leren (winnen is ook plezanter dan verliezen tegen een computer). Je kunt het menu van het spel steeds bereiken door Esc te drukken. Als het menu actief is, pauzeer je en kan je via knoppen verder spelen, opties aanpassen, terugkeren naar het hoofdmenu en afsluiten.
Ravenfield

Je beweegt met de toetsen Z, S, Q en D (aangepast naar AZERTY), met de muis geef je de kijkrichting (voorwaards) aan. Met de linker muisknop schiet je, met de rechter muisknop mik je en met het muiswieltje selecteer je een wapen.

Je kunt schieten vanuit dekking (vanachter een boom of muur) met de A (links) of E (rechts) toets. Met de Caps Lock kan je genieten van een vertraagde weergave.

Je kunt tijdens de dag en tijdens de nacht spelen. Vergeet 's nachts geen nachtkijker mee te nemen, of je ziet helemaal niets.

Tijdens het spelen kan je gebruik maken van een QuadBike (tweezitter), een Jeep, een boot, een Tank en een helikopter. Sommige voertuigen kunnen meerdere personen vervoeren, een chauffeur, een schutter en eventueel extra passagiers.

Elk team kan beschikken over twee tanks en één helikopter. Deze voertuigen zijn super, maar kunnen met behulp van raketten vernietigd worden. Een aanrader voor mensen die willen kennismaken met het genre, doorwinterde FPS spelers die eens tegen de AI van de computer willen spelen en de speler die een half uurtje zich al schietend wil uitleven.

Ravenfield verwijderen

Om Ravenfield van de computer te verwijderen, verwijder je de map Ravenfield Linux.

Bij het spelen van Ravenfield worden gegevens zoals instellingen, vooruitgang, enz. opgeslagen in de verborgen map .config/unity3d/SteelRaven7/ in uw Persoonlijke map. Verwijder ook deze map als je deze gegevens niet meer nodig hebt. In de bestandsbeheerder Dolphin kan je verborgen mappen zichtbaar maken door in het menu Besturing de optie Verborgen bestanden te activeren. Om ongelukken te vermijden, schakel je deze optie terug uit na het verwijderen van de map .config/unity3d/SteelRaven7/.