Tips en Trucs 2020

Internet Radio

Velen herinneren zich nog de radio, een apparaat met één taak: het ontvangen en afspelen van radio stations. De tijden zijn verandert, we hebben nu verschillende apps om naar onze favoriete radio's op onze smartphones te luisteren. Als je via de computer luistert, ontvang je geen radiogolven via een antenne, maar luister je via een internetstream. Verschillende applicaties zorgen voor verschillende omgevingen om naar jouw favoriete radio's te luisteren. Je hebt de keuze, er zit zeker iets tussen wat je bevalt. Een greep uit het assortiment.

Radiotray-NG

Radiotray-NG (Next Generation) is de opvolger van Radio Tray. Het is een online radio streaming speler die zich in het systeemvak (naast de klok) nestelt. Het heeft een minimalistische vormgeving, waardoor het eenvoudig te bedienen is.

Radiotray-NG is dus geen uitgebreide muziekspeler, maar een applicatie om op een eenvoudige manier naar online radio stations te luisteren.

Radiotray-NG installeren

Radiotray-NG is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

Radiotray-NG start je via de Programmastarter > Toepassingen > Multimedia > Radiotray-NG (Internet radiospeler voor Linux). Na het starten verschijnt in het systeemvak een zendmast pictogram.

Luisteren met Radiotray-NG

Klik op het Radiotray-NG pictogram (zendmast) in het systeemvak, open een menu met een genre en klik op een zender om deze te beluisteren. Bij mij stonden de submenu's eerst boven het menu zelf, bij een tweede verschijning stonden ze mooi naast het menu (schoonheidsfoutje).

Radiotray-NG

Mocht een zender niet meer online zijn, krijg je een foutmelding. De meeste zenders zijn echter nog online.

Bij het overlopen constateer je al vlug dat er weinig zenders zijn waaruit je kan kiezen. Elk genre heeft er een paar, maar hoogstwaarschijnlijk zit juist jouw favoriete zender daar niet tussen.

Geen nood, je kunt zelf zenders toevoegen. Open het Radiotray-NG systeemvakmenu en start onder Preferences het onderdeel Bookmark Editor.... Om een groep zenders aan te maken, start je in het menu Group de opdracht Add. Geef de groep een naam (bijv. VRT) en indien beschikbaar een pictogram (image). Klik op de knop OK om de groep aan te maken.

Op dezelfde manier kan je in een geselecteerde groep een nieuwe zender toevoegen. Start in het menu Station de opdracht Add, geef het station een naam, voer de URL (internetadres) van het station in en selecteer indien mogelijk een afbeelding voor de zender. Klik op de knop OK om de zender toe te voegen.

Radiotray-NG station toevoegen

URL's van internetradio kan je bij elke zender op hun webpagina's opzoeken, maar het is handiger als je een overzichtspagina zoals Radiozenders Streaming URL's van Hendrik Jansens raadpleegt.

Na het toevoegen, aanpassen of verwijderen van zenders moet je via het menu File de opdracht Save uitvoeren om de aanpassingen op te slaan. Daarna mag je het venster Radiotray-NG Bookmark Editor sluiten.

De aanpassingen moet je nu nog via het systeemvak pictogram menu activeren door in het submenu Preferences de opdracht Reload Bookmarks uit te voeren.

Na het starten van een muziekzender verschijnt regelmatig een melding met informatie die door de radiozender wordt doorgestuurd.
Radiotray-NG meldingen
Indien deze meldingen storen, kan je deze via de instellingen (Preferences) in de Bookmark Editor... per zender uitschakelen of activeren met de optie Notify.

Bij het luisteren naar een zender, kan je via het systeemvak pictogram menu de radio uitschakelen met de opdracht Turn Off "Studio Brussel" (helemaal bovenaan het menu). Je kunt de radio ook uitschakelen via het instellen van een Sleep Timer, waarbij je de wachttijd in minuten moet opgeven.

Dit was het zowat, ah ja ik vergat bijna te zeggen dat Radiotray-NG automatisch bij het opstarten van het systeem start, en dus altijd voor je klaar staat.

Radiotray-NG volledig verwijderen

Streamtuner2

Streamtuner2 pakt het zowel grafisch, functioneel als qua aanbod anders aan.

Streamtuner2 installeren

In openSUSE installeer je Streamtuner2 als volgt:

Streamtuner2 start je via de Programmastarter > Toepassingen > Multimedia > streamtuner2 (Internet radio browser). Na het starten verschijnt een venster met instellingen. Daar op mijn systeem VLC standaard geïnstalleerd is, bevestig ik de voorgestelde configuratie met de knop save.

Streamtuner2

Hoewel Streamtuner2 grafisch meer indruk maakt, is het programma minder flexibel. Zo kan je de radio's zelf niet beheren. Streamtuner2 haalt radiozenders namelijk via diensten zoals Youtube, TuneIn, Shoutcast, enz. op. Deze diensten passen de manier waarop ze radio stations aanbieden regelmatig aan, waardoor Streamtuner deze niet langer kan bereiken. TuneIn is wel bereikbaar en bied een massa radio zenders per genre aan, dan komt de Streamtuner2 zoekfunctie goed van pas.

Streamtuner2 verwijderen

Voor je Streamtuner2 verwijdert, sluit je Streamtuner2 af.

Streamtuner2 slaat zijn instellingen op in een map in een verborgen map, die je in de bestandsbeheerder Dolphin als volgt kunt verwijderen:

Streamtuner2 zelf verwijder je volledig als volgt van de computer:

Om de toegevoegde opslagruimtes ook te verwijderen, ga je als volgt te werk: