Tips en Trucs 2020

Peek GIF scherm videorecorder

Peek is ontworpen om korte schermopnames te maken. Het is geen allesomvattend screencast programma zoals OBS Studio, maar eerder een programma dat stil op de achtergrond een deel van het scherm opneemt. Je kunt er demonstratievideo's van software en hun gebruik mee maken. Maar ook foutrapporten met beelden die tonen wat er juist fout gaat en wanneer. Peek kan opnames maken in het GIF, APNG, WebM en MP4 formaat.

Peek installeren

Peek is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

Peek start je via de Programmastarter > Toepassingen > Hulpmiddelen > Bewegende GIF-opname (Peek).

Peek gebruiken

Eén van de sterke punten van Peek is zijn eenvoud. Je plaats het Peek venster over het beeldoppervlak dat je wilt registreren en je klikt op de knop Opnemen bovenaan het venster.

Positioneer het Peek venster door de titelbalk ervan te verslepen. Om het Peek venster te vergroten of te verkleinen, klik je met de rechter muisknop op de titelbalk en start je de opdracht Grootte wijzigen. Daarna beweeg je de muis om het vensteroppervlak (opnameoppervlak) te bepalen. Klik om de grootte te bevestigen.

Peek kan je instellen door op het programmasymbool links in de titelbalk te klikken en de opdracht Voorkeuren te starten.

Peek voorkeuren

Een voorbeeldopname:
Peek opname

Andere functies

Peek heeft zijn beperkingen, maar is misschien daardoor zeer goed in zijn basisfunctie: het opnemen van een schermoppervlak. Een kenmerk van veel Linux software: concentreer je op één taak en voer die dan zo goed mogelijk uit.