Tips en Trucs 2020

Musicalypse muziekspeler

Musicalypse is een open-source muziekspeler die door Thomas Gambet is ontwikkeld en wordt onderhouden. Het is gebouwd met webtechnologieën. In dit geval betekent dit dat de code een combinatie is van Scala en TypeScript, gebouwd op een fundament van Angular, akka en Electron.

Installatie

Musicalypse wordt verdeeld via de website van de auteur. En voor Linux in een AppImage pakket. De installatie van het Musicalypse AppImage gaat als volgt:

Om Musicalypse te starten, klik je op het AppImage bestand. Je krijgt een dialoogvenster waarmee toestemming gevraagd wordt om Musicalypse te starten. Je kunt dit dialoogvenster in de toekomst vermijden door de optie Deze vraag niet meer stellen aan te vinken. Klik op de knop Uitvoeren om Musicalypse te starten.

Daarna krijg je de vraag of je Musicalypse in de Programmastarter wilt opnemen. Aan jouw de keuze.

Bij de eerste start, wordt gevraagd of je de Music map wilt toevoegen aan de muziekbibliotheek. Mijn Muziekmap is echter een koppeling naar een map op een andere partitie, waardoor dit bij mij niet werkt. Cancel of Yes klikken maakt bij mij dus geen verschil.

Muziek toevoegen aan de muziekbibliotheek

Muziek beluisteren met Musicalypse

Uiterst links staat een balk met knoppen. Met de eerste knop (drie strepen) open je een menu met de namen van de knoppen. Deze knoppen zijn steeds bereikbaar en bevatten functies om de afgespeelde muziek (Playing now), de afspeellijst (Playlists), uw muziekverzameling (Library), recent afgespeelde muziek (Recently Played), favoriete muziek (Favorites), voorkeuren (Settings) en programma-info (About) weer te geven.

Daarvan vind ik de Library weergave de voornaamste. Je bladert er op basis van artiest snel mee door uw muziekverzameling. Via de selectievakjes voor de artiestennamen kan je meerdere artiesten selecteren. Er zijn ook selectie mogelijkheden met verschillende artiesten, zoals in de afbeelding Various Artists.

Musicalypse Library

In de volgende kolom selecteer je dan één of meerdere albums waardoor de betreffende songs in de laatste kolom verschijnen. Nu reeds kan je via een knoppen onderaan het afspelen starten en de vorige en volgende song afspelen.

Bij het klikken op een song, begint deze af te spelen en verschijnt de bijhorende afspeellijst met een uitgebreider bedieningspaneel. De knop met de drie punten bevat nog meer acties.

Een gelijkaardige weergave verschijnt als je in de linker knoppenbalk klikt op de knop Playing now.

Musicalypse Playing now

Musicalypse ondersteunt enkel de meest populaire muziekformaten (FLAC, MP3, OGG en WAV), maar dit is voor de meeste gebruikers voldoende. De gebruikersomgeving is modern en laat je toe om eenvoudig artiesten en albums te selecteren, afspeellijsten aan te maken en op te slaan, liedjesteksten te vinden en aan te passen, ondersteunt automatisch aanmaken van afspeellijsten (Main artists en Suggested albums). Bij het gebruik van Musicalypse ondervond ik geen problemen, m.a.w. de software werkt stabiel.

Streaming Server

Daar Musicalypse gebruik maakt van webtechnieken, kan je op elk apparaat met een browser surfen naar de computer waarop Musicalypse gestart is. Musicalypse verschijnt zo als webpagina en kan zo gebruikt worden om op dit apparaat muziek af te spelen. Zo speel je je favoriete muziek af op PC's, Raspberry Pi's, tablet's en smartphone's. De gebruikersomgeving past zich daarbij automatisch aan aan de grootte van het scherm.

Daarvoor surf je met om het even welke browser, op om het even welk apparaat naar de computer waarop Musicalypse gestart is. Om het internetadres te achterhalen, activeer je op Musicalypse de Settings. Bij het onderdeel Streaming staat het volledig adres waarop je Musicalypse kunt bereiken, bijvoorbeeld: http://192.168.1.8:8080. Indien uw netwerk hostnamen ondersteunt, kan je het IP-adres ook door de hostnaam van de computer met Musicalypse vervangen.

Musicalypse Streaming

Musicalypse kan werken via een standaard webserver (zoals Apache en Nginx) en voorzien worden van authentificatie en SSL, waardoor streaming via het internet mogelijk wordt. Dit heb ik echter niet getest.

En verder

Via de Settings kan je in Musicalypse meerdere mappen met muziek gebruiken, vier verschillende kleurenthema's gebruiken, se sleep toestand van uw systeem uitschakelen om het streamen actief te houden. Daarnaast kan je liedjesteksten van internetproviders zoals lyrics.wikia.com en lyrics.ovh ophalen en lokaal opslaan en aanpassen.

Musicalypse Lyrics

Bovenstaande afbeelding toont een liedjestekst met een blauw/oranje kleurenthema. De liedjesteksten kan je weergeven in de Library weergave in het onderdeel Lyrics.

Ook albumhoezen worden van het internet gehaald en in volle glorie te bewonderen de Library weergave bij Cover.

De Settings bevat onderdelen om de opgeslagen Cache en Metadata van Musicalypse te verwijderen/op te ruimen.

Geheugenvreter

Musicalypse heeft wel één groot minpunt, het gebruikt veel geheugen, ca. 700 MB. Voor systemen met veel werkgeheugen is dit niet zo erg, maar voor mensen die programma's draaien die al veel geheugen nodig hebben, wordt luisteren met Musicalypse naar achtergrondmuziek terwijl ze werken misschien wel een probleem. De harde cijfers verkrijg je met de volgende opdracht (python programma om geheugengebruik van applicaties weer te geven):

dany@pindabook:~> sudo ps_mem
 Private +  Shared = RAM used    Program

...
 44.1 MiB + 65.5 MiB = 109.6 MiB    kwin_x11
 85.8 MiB + 86.4 MiB = 172.1 MiB    mysqld
119.5 MiB + 152.8 MiB = 272.3 MiB    plasmashell
269.6 MiB + 269.9 MiB = 539.5 MiB    java
270.0 MiB + 418.7 MiB = 688.8 MiB    musicalypse (4)
---------------------------------
             2.5 GiB
=================================

Dit is deels te wijten aan het feit dat Musicalypse Java gebruikt. Het gebruik van Java heeft echter als voordeel dat je er eenvoudig platform onafhankelijke programma's mee kunt maken. Zo bestaat er ook reeds een versie voor Windows.

Musicalypse volledig van de computer verwijderen

De Musicalypse software kan je als volgt volledig van jouw systeem verwijderen: