Tips en Trucs 2020

Grammatica-, stijl- en spellingcontrole met LanguageTool

LanguageTool is een open source programma om uw teksten na te lezen en er eventuele grammatica-, stijl- en spelfouten uit te halen. LanguageTool ondersteunt meer dan 30 talen, waaronder het Nederlands.

Deze software is apart door de verschillende manieren waarop het aangeboden wordt. Er is een platform onafhankelijk grafisch java programma voor offline gebruik. Daarnaast kan je teksten online laten controleren via een webpagina op het internet. Er is een Add-on voor zowel Firefox als Chrome om de inhoud van tekstvelden en geselecteerde paginatekst te controleren. Bovendien is er ondersteuning voor Google Docs, LibreOffice, Microsoft Word en heeft de gemeenschap gezorgd voor ondersteuning voor programma's zoals Emacs, LyX en Vim.

LanguageTool beschikt over een ingebouwde HTTP/HTTPS server waarmee je tekst naar LanguageTool via HTTS kunt sturen en je de ontdekte fouten in het JASON-formaat terugkrijgt. Deze functie klinkt als muziek in de oren van ontwikkelaars.

Tekst online controleren

Surf naar de webpagina van LanguageTool. Standaard staat er een voorbeeldtekst in het tekstvak om de werking van LanguageTool te demonstreren. Klik op een stukje tekst met een gekleurde achtergrond om meer uitleg en suggesties over de fout te krijgen. De achtergrondkleur geeft de soort fout aan.
Online LanguageTool

Verwijder de tekst in het tekstvak (Prullenmand knop) en plak er uw eigen te controleren tekst. Klik op de groene Controleer tekst knop en de fouten vallen direct op door hun gekleurde achtergrond. De fouten overlopen en indien nodig aanpassen, terug kopiëren en plakken in uw favoriete teksteditor.

LanguageTool in Firefox en Chrome

Werk je dikwijls met teksten in de browser, dan kan je een Add-on in uw favoriete browser installeren om de correctiemogelijkheden van LanguageTool te benutten. Als voorbeeld tonen we hoe dit in Firefox werkt.

Aangezien LanguageTool de taalinstelling van Firefox volgt, kan je indien nodig Firefox instellen om in het Nederlands te werken:

De Add-on installeer je in Firefox als volgt:

Om LanguageTool in uw browser te testen, surf je naar een Nederlandstalige webpagina. Selecteer een stuk tekst. Klik op de LanguageTool knop in de werkbalk en start de opdracht Controleer de geselecteerde tekst.
LanguageTool in Firefox

Daarna krijg je een nieuwe webpagina in een nieuw tabblad met de resultaten van het proeflezen van de geselecteerde tekst. Klik op de onderstreepte woorden om de reden van de markering te achterhalen en indien gewenst een actie te ondernemen.

LanguageTool offline gebruiken

Wie liever niet online werkt, kan LanguageTool op een lokale computer installeren en gebruiken. LanguageTool is een Java programma. Java programma's hebben als voordeel dat ze op alle computersystemen werken, waarop Java werkt, m.a.w. Linux, Windows, macOS, enz. LanguageTool gebruikt Java versie 8 of recenter. De meeste distributies installeren standaard een recente Java versie. LanguageTool zelf installeer je als volgt:

Als je LanguageTool in de Programmastarter wilt opnemen, gaat dit als volgt:

Je kunt LanguageTool nu starten vanuit de Programmastarter.

LanguageTool van de computer verwijderen

LanguageTool verwijder je van de computer in twee stappen. Start eerst de Menubewerker, selecteer in het submenu Kantoor het item LanguageTool en verwijder deze door op de Delete toets te drukken. Vergeet niet via de werkbalkknop Opslaan de aanpassing te bevestigen.

Verwijder in uw bestandsbeheerder (Dolphin) in de map bin de map LanguageTool-5.0. Klaar.