Tips en Trucs 2020

KDE applicaties

De KDE bureaublad omgeving bestaat reeds meer dan 20 jaar. De KDE gemeenschap zorgde in die tijd voor een enorme hoeveelheid applicaties. Ik heb er dan ook een paar leuke en eigenzinnige uitgekozen om vandaag voor te stellen. Wil je zelf ontdekken welke KDE applicaties voor jouw klaar staan, bekijk dan het overzicht op de KDE's Applications webpagina.

KTeaTime

KteaTime is een aftelklok voor het zetten van thee. Stel de soort thee in en de timer gaat af wanneer je het builtje moet verwijderen en de thee klaar is.

KTeaTime installeren

KTeaTime is een standaard openSUSE pakket en installeer je vanuit de standaard softwarebronnen:

KTeaTime gebruiken

KTeaTime start je via de Programmastarter > Toepassingen > Hulpmiddelen > Theezetter (KTeaTime). KTeaTime staat nu klaar om je te ondersteunen bij het theezetten. Het verbergt zich in het systeemvak in het knopje Verborgen pictogrammen tonen, driehoekje naast de klok rechts onderaan het scherm. Klik erop om de Verborgen pictogrammen tonen weer te geven.
KTeaTime
Klik daarna met de rechter muisknop op KTeaTime om het snelmenu te openen. Klik op een theesoort om de timer hiervoor te starten. Na het verstrijken van de tijd nodig om een optimale thee te zetten, weerklinkt een signaal en verschijnt een melding. Genieten maar.

Via Instellen... kan je zelf theesoorten toevoegen.

KTeaTime verwijderen

KTeaTime verwijder je volledig als volgt van de computer:

Let op: KTeaTime is nog steeds actief, sluit het af in het systeemvak of herstart de computer.

Om ook je persoonlijke instellingen (zoals instellingen, enz.) te verwijderen, verwijder je het bestand kteatimerc in de verborgen .config map in uw Persoonlijke map. Start daarvoor de bestandsbeheerder (Dolphin). Activeer in het menu Besturing de optie Verborgen bestanden. Open de map .config. En verwijder het bestand kteatimerc. Schakel voor de veiligheid (mappen worden niet zomaar verborgen gezet) de optie Verborgen bestanden terug uit.

Blinken

Blinken is een geheugenspel gebaseerd op Simon Says, een elektronisch spel dat in 1978 werd uitgebracht. Spelers worden uitgedaagd om steeds langere reeksen kleuren en geluiden te onthouden.

Blinken installeer je op dezelfde manier als KTeaTime. Blinken start je via de Programmastarter > Toepassingen > Onderwijs > Diversen > Geheugenoefenspel (Blinken).

Blinken

Elke hoek van het venster bevat een knop, de linker benedenhoek een stuk papier waarop meldingen verschijnen. Start een spel met de Start knop in het midden.

Ook het volledig verwijderen van Blinken verloopt zoals bij KTeaTime.

Tellico

Tellico is een collectiebeheerder voor verzamelaars. Heb je een collectie verzamelkaarten van voetballers, ben je lid van een wijnclub, ben je een boekenwurm. Dan is Tellico iets voor jouw.

Tellico installeer je op dezelfde manier als KTeaTime. Tellico start je via de Programmastarter > Toepassingen > Kantoor > Collectiebeheer (Tellico).

Tellico

Je kunt de werking een collectiebeheerder niet in twee zinnen uitleggen, maar Tellico bevat een Nederlandstalig handboek dat je kunt bereiken via het menu Help.

Tellico handboek

Ook het volledig verwijderen van Tellico verloopt zoals bij KTeaTime. Wel moet je indien gewenst alle aangemaakte en opgeslagen verzamelingen één voor één verwijderen. Juist zoals je tekstdocumenten van een tekstverwerker manueel moet verwijderen.

KLettres

KLettres is een applicatie die je kan helpen bij het leren van een taal. Je leert hoe de letters van het alfabet en lettergrepen worden uitgesproken.

KLettres installeer je op dezelfde manier als KTeaTime. KLettres start je via de Programmastarter > Toepassingen > Onderwijs > Talen > Leer het alfabet (KLettres).

KLettres

In het menu Taal stel je de te oefenen taal in. Met werkbalkknoppen kan je o.a. het niveau en het achtergrondthema instellen (standaard: Kind).

Het volledig verwijderen van KLettres verloopt zoals bij KTeaTime.

KDiamond

KDiamond is een spel vergelijkbaar met drie-op-een-rij, waarbij je door diamanten van plaats te wisselen, drie diamanten met dezelfde kleur op een rij kunt laten verdwijnen. De bovenliggende diamanten vallen daarbij omlaag, waardoor nog meer drie op en rij diamanten gevormd worden en deze op hun beurt verdwijnen, enz.

KDiamond installeer je op dezelfde manier als KTeaTime. KDiamond start je via de Programmastarter > Toepassingen > Spellen > Logische spellen > Drie-op-een-rij bordspel (KDiamond).

KDiamond

Het volledig verwijderen van KDiamond verloopt zoals bij KTeaTime.

KolourPaint

KolourPaint is een zeer eenvoudig tekenprogramma dat werkt met vectoren.

KolourPaint installeer je op dezelfde manier als KTeaTime. KolourPaint start je via de Programmastarter > Toepassingen > Grafisch > Tekenprogramma (KolourPaint).

KolourPaint

Dankzij het gebruik van vectoren kan je zonder problemen zoomen, roteren, enz.

Het volledig verwijderen van KolourPaint verloopt zoals bij KTeaTime.

Kiriki

Kiriki is een dobbelspel voor 2-6 spelers, vergelijkbaar met Yahtzee.

Kiriki installeer je op dezelfde manier als KTeaTime. Kiriki start je via de Programmastarter > Toepassingen > Spellen > Bordspellen > Yahtzee-achtige dobbelsteenspel (Kiriki).

Kiriki

Het volledig verwijderen van Kiriki verloopt zoals bij KTeaTime.

RSIBreak

RSIBreak begint niet met de letter K, maar met RSI van Repetitive Strain Injury. Deze kwetsuur kan ontstaan door lange werkdagen, dag in dag uit, met de muis en het toetsenbord te werken. RSIBreak herinnert je eraan om pauzes te nemen.

RSIBreak installeer je op dezelfde manier als KTeaTime. RSIBreak start je via de Programmastarter > Toepassingen > Hulpmiddelen > RSI Prevention (RSIBreak).

RSIBreak

Het welkom dialoogvenster zegt genoeg. Via de instellingen kan je de rusttijden zelf aanpassen, bijvoorbeeld zodat ze samenvallen (of juist niet) met de rusttijden van collega's.

Het volledig verwijderen van RSIBreak verloopt zoals bij KTeaTime. De .config map bevat soms meerdere RSIBreak bestanden.