Tips en Trucs 2020

Schermhelderheid automatisch aanpassen met Gammy

Gammy neemt regelmatig een schermafdruk en past geleidelijk de schermhelderheid aan de inhoud van het scherm aan. Bevat het scherm veel heldere onderdelen, wordt de inhoud donkerder. Bevat het scherm meer donkere oppervakken, wordt de inhoud helderder weergegeven. Dit is vooral oogstrelend bij het gebruik van zowel lichte als donkere vensters.

Gebruik je een donker thema en surf je op het internet naar een pagina met een witte achtergrond, past Gammy de helderheid aan, waardoor je ogen het minder hard te verduren krijgen. Gebruik je een helder thema en bekijk je een donkere film of foto, dan past Gammy eveneens het scherm aan zodat je meer details in het donker kunt waarnemen.

Met Gammy stel je een minimum en maximum helderheid in. Met als extra een offset, waarmee je de helderheid nog verder kunt optrekken. Gammy werkt niet samen met bijvoorbeeld Redshift en heeft daarom ook de mogelijkheid de kleurtemperatuur van het scherm in te stellen.

Gammy installeren

In openSUSE installeer je Gammy als volgt:

Gammy gebruiken

Start Programmastarter > Toepassingen > Instellingen > gammy (Desktop gamma utility). Gammy nestelt zich in het Systeemvak in de Taakbalk bij de klok (in KDE standaard rechts onderaan het scherm). Klik op het Gammy pictogram in het systeemvak om het instelvenster op te roepen.
Gammy in systeemvak

Je kunt met Gammy het volgende instellen:

Klik op de knop met drie punten bij Brightness om de volgende (geavanceerde) instelmogelijkheden weer te geven:
Gammy Helderheid

Om ook de kleurtemperatuur van het scherm automatisch aan te passen, activeer je de knop Auto bij de Temperature regelaar. Met de knop met de drie punten kan je de automatische kleurtemperatuur regeling instellen:
Gammy Kleurtemperatuur

Eenmaal alles is ingesteld, werkt Gammy in de achtergrond en zorgt steeds voor een optimale schermbeleving. Ook bij het herstarten van de computer zal Gammy getrouw blijven werken. Om Gammy te stoppen (af te sluiten), klik je in het systeemvak met de rechter muisknop op het Gammy pictogram en start je in het snelmenu één van de volgende opdrachten:
Gammy Snelmenu

Gammy verwijderen

Voor je Gammy verwijdert, sluit je Gammy af (zie hierboven).

Gammy slaat zijn instellingen op in een bestand in een verborgen map, die je in de bestandsbeheerder Dolphin als volgt kunt verwijderen:

Gammy zelf verwijder je volledig als volgt van de computer:

Om de toegevoegde opslagruimtes ook te verwijderen, ga je als volgt te werk: