Tips en Trucs 2020

Kantoor Databasebeheer

Kleinere bedrijven of organisaties die op zoek zijn naar oplossingen om hun gegevens te beheren, kunnen gebruik maken van verschillende open source oplossingen. Hoewel werken met databases geen eenvoudige opdracht is, proberen de hier voorgestelde grafische programma's het je zo gemakkelijk mogelijk te maken.

LibreOffice Base

Base maakt deel uit van het LibreOffice pakket, bestaande uit Writer (tekstverwerker), Calc (rekenblad), Impress (presentaties), Draw (tekenen), Charts (grafieken) en Math (formules). Base is geïntegreerd in LibreOffice, waardoor je eenvoudig gegevens kunt uitwisselen (im- en exporteren) naar andere LibreOffice applicaties om zo financiële rapporten, standaardbrieven, grafieken, enz. aan te maken.

Base ondersteunt veel verschillende database systemen (engines), waaronder MySQL, MariaDB, PostgreSQL, Access en andere JDBC en ODBC-conforme databases. Ingebouwde assistenten en tabel definities maken het beginnende gebruikers gemakkelijker om Tabellen, Query's, Formulieren en Rapporten te maken. Daarenboven bestaat er een Engelstalige Handleiding, een gebruikers forum en indien gewenst betalende gecertificeerde hulp.

LibreOffice is platformonafhankelijk en beschikbaar voor Linux, macOS, Windows en Android. LibreOffice Base is in de meeste distributies (ook in openSUSE Leap 15.1) standaard geïnstalleerd. LibreOffice gebruikt de Mozilla Public Licence v2.

LibreOffice Base

DB Browser voor SQLite

DB Browser voor SQLite (sqlitebrowser) laat gebruikers zonder kennis van complexe SQL opdrachten een SQLite database aanmaken en beheren. Dit en het presenteren van gegevens zoals in een rekenblad maken het ideaal om beginnende database gebruikers zonder veel achtergrondkennis te starten. SQLiteBrowser heeft als doel het de gebruikers zo eenvoudig mogelijk te maken.

Via assistenten maak en beheer je database bestanden, tabellen, indexen, records, queries, zoekopdrachten, enz. Importeer en exporteer je gegevens naar standaard bestandsformaten. Er zijn versies beschikbaar voor Linux, Windows en macOS. SQLiteBrowser is voor openSUSE Leap 15.1 beschikbaar in de standaard softwarebron. Een handleiding en andere informatie is beschikbaar op een GitHub Wiki-pagina. SQLBrowser gebruikt een dubbele licentie: Mozilla Public License Versie 2 en GNU General Public License Versie 3 of later.

DB Browser for SQLite

Kexi

Kexi is de database applicatie uit de Calligra Suite van KDE. Kexi werkt daardoor goed samen met de andere Calligra suite applicaties zoals Words (tekstverwerking), Sheets (rekenblad), Stage (presentatie) en Plan (projectbeheer).

Kexi is speciaal ontworpen voor KDE Plasma, maar werkt ook GNOME, macOS en Windows. Het bevat alle functies die je verwacht voor het ontwerpen van databases, opslaan van gegevens, queries, verwerken van gegevens, enz.

Kexi gebruikt de LGPL licentie. Kexi is beschikbaar in de standaard softwarebron van openSUSE Leap 15.1. Naast Kexi zelf moet je nog een databasedriver installeren, standaard wordt kdb-sqlite3-driver gebruikt. Handleidingen en andere informatie kan je raadplegen op de KDE Kexi pagina.

Kexi